Kas sina oled kofeiinisõltlane?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutises uuringus väitis üks naine kümnest, et ta pole võimeline ilma kohvita elama. Enam kui kolmandik uuringus osalenud naistest sõnas, et nad peavad tingimata oma päeva alustama kohvitassiga.

Üks naine viiest külastab iga päev mõnda kohvikut, mis on kaks korda rohkem kui neli aastat tagasi, kirjutab The Daily Mail.

«Pole kahtlustki, et kofeiinist on saanud inimeste lemmik narkootikum,» ütles Bristoli ülikooli bioloogilise psühholoogia professor Peter Rogers, «hinnanguliselt tarbib 80 protsenti inimkonnast kohvi ja paljud meist joovad rohkem kui ühe tassi päevas. Suures osas on süüdi kohvi stimuleeriv toime. Kohv aitab meil päeva alustada ja päeva jooksul kohvi joomine annab meile vajaliku energiasööstu.»

Tähtis on ka see, kas valmistad kohvi ise või soetad selle mõnest kohvikust. Näiteks populaarses Starbucksi kohviketis sisaldab suur Americano-nimeline kohv 300 milligrammi kofeiini, koduses filtrikohvis on aga 100-150 milligrammi kofeiini.

Ent kui kohvi juua suures koguses, siis võib nii kodune kui ka kohvikust soetatud kohv tervisele mõjuma hakata. Cardiffi ülikooli tervise psühholoogia professor Andy Smith ütles, et näiteks 1000 milligrammi kofeiini päevas võib olla lausa mürgine.

«Enamik teadlasi oleks nõus, et 1000 milligrammi kofeiini on liialdamine. See võib tekitada ajutist vaimset häiret, mida nimetatakse ka kofeiinimürgituseks. Selle sümptomiteks on näiteks rahutus, ärevus, punetav nägu, lihaste tõmblemine, segane kõneviis, unetus ja ebaühtlased südamelöögid,» selgitas Smith.

Näiteks rasedatel soovitatakse päevas tarbida mitte rohkem kui 200 milligrammi kofeiini, selle alla käivad kõik kofeiiniallikad alates teest kuni koolajookide ja šokolaadini. Normaalseks päevaseks kofeiini koguseks peetakse 400 milligrammi.

Ent kohvil on ka positiivseid omadusi. Näiteks on uuringutega kindlaks tehtud, et teise tüübi diabeeti esineb vähem nende seas, kes regulaarselt kohvi joovad. Kohvi võib vähendada ka sapikivide tekkimise riski, aitab ennetada käärsoolevähki ja vähendada Parkinsoni tõve riski.

Kohvi negatiivsed omadused on välja tulnud vaid nendes uuringutes, mis on vaatluse alla võtnud kohvi liigse tarbimise. Tasuks aga teada, et nagu kõigist teistest sõltuvustest, on ka kofeiinisõltuvusest võimalik vabaneda. Peter Rogers ütles, et kuigi kofeiinist loobumine võib esialgu tekitada peavalusid ja depressiooni, kaovad need sümptomid peagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles