Lapsevanematele: kuidas uuel aastal lastele tervislikumaid eluviise õpetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt on paljud lapsevanemad lubanud sel aastal oma elustiili tervislikumaks muuta. Võib-olla plaanite rohkem trenni teha, kaalu kaotada või lihtsalt perele paremat toitu pakkuda.

Kõik emad ja isad võiksid aga teadmiseks võtta, et dieetide pidamine ja teatud toiduainete vältimine ei too oodatud rahulolutunnet. Uuringud on näidanud, et tegelikult toimub vastupidine. Kui inimene on oma kehaga rahul ja väldib dieete, siis ta toitub paremini, tal on tugevam tervis ja ta suudab kehakaalu stabiilsena hoida, kirjutab Huff Post.

Kui mõtleme laste peale, siis see võib kõlada uskumatult, kuid juba noores eas võivad lapsed muret tunda oma kehakuju ja -kaalu pärast. Igal pool ümbritsevad neid fotod ja reklaamid, mis näitavad, et kõik inimesed peaksid saledad olema. Ent meediamõjuga võrdväärne on ka see, mida vanemad lastele õpetavad kehakaalu ja elustiili kohta.

Hea uudis on see, et muutused on võimalikud, kuid need peavad alguse saama lapsevanematest. Miks mitte alustada nüüd, uue aasta alguses? Siin on viis soovitust, mida võiks uuel aastal oma kodus muuta, et lastele tervislikke eluviise õpetada.

Ära pea dieete ega väldi teatud toiduaineid. Tee väikeseid muudatusi, et kodus oleks tasakaalustatult erinevaid toiduaineid. Terve perega koos söömine võiks saada koduseks rutiiniks ja õppige kuulama sisemisi vihjeid, mis annavad teada, kui kõht on täis saanud. Ära tee teatud toiduaineid maha - kõiki asju võib süüa, kui menüü on tasakaalustatud.

Kui oled pikka aega oma keha vihanud, õpi hindama seda, mida keha on sinu heaks teinud, näiteks sünnitamine. Vaata oma keha uue pilguga. Ära kritiseeri end ja hoolitse oma keha eest (maga piisavalt, toitu tervislikult jne).

Keskendu tervisele, liikumisele, heale enesetundele ja sellele, et oled tugev, mitte kaalunumbrile (eriti, kui räägid lastele toitumise ja treeningu kohta). Kui su kehakaal hakkab tervisele mõjuma, siis konsulteeri mõne arsti või toitumisspetsialistiga, kes sind õigele teele tagasi juhataks ja toetaks.

Õpeta lapsi oma keha eest hoolitsema ja seda austama. Ütle lastele, et 50 protsenti kehakaalust ja -kujust on kindlaks määratud juba enne sündi ning et inimesi on iga kehakuju - ja -kaaluga. Hoolimata kehakaalust ja kehakujust võivad kõik kehad olla terved ja tugevad.

Räägi lastele, et meedias kujutatakse inimesi sageli liialt saledatena ja ebarealistlikult. Jälgi laste toitumist, ära julgusta neid dieete pidama ja aita neil leida tervislikum eluviis, ole lastele positiivseks eeskujuks.

Lapsevanemad võiksid uuel aastal dieetidest rangelt loobuda ja keskenduda pigem tervisele kui kehakaalule. Kasvatame sellised lapsed, kes ei anna uusaastaööl lubadusi, mis on seotud kehakaalu ja figuuri muutmisega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles