Milliseid toiduained tuleks külmetushaiguse ajal vältida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On teada, et soojad ja rammusad supid aitavad külmetushaiguse puhul enesetunnet parandada, aga kas on mõned toiduained, mis võivad haiguse ajal enesetunnet halvemaks muuta?

Järgnevalt on välja toodud mõned toiduained ja joogid, mida tasuks külmetushaiguse puhul vältida, kirjutab Yahoo! Shine.

Alkohol

Alkohol viib kehast vedeliku välja, mis võib tekitada tunde, justkui oleksid paistes. Kuigi uuemad uuringud on näidanud, et mõõdukas alkoholi tarbimine võib immuunsussüsteemile hästi mõjuda ja põletikke eemale hoida, võib alkohol tegelikult hakata reageerima erinevate ravimitega, mida sa külmetuse tõttu võtad.

Mahl

Võiks ju arvata, et natuke apelsinimahla või muud puuviljamaitselist mahla annab kehale korraliku koguse tervendavaid vitamiine. Kahjuks on enamikes mahlades palju suhkrut, mis võib vähendada valgete vereliblede töövõimet ning seetõttu kannatab ka immuunsussüsteem. Eelista värskelt pressitud apelsini- või greibimahla, sest neis on palju C-vitamiini ja suhkrut pole lisatud.

Praetud toidud

Kui oled haige, siis võib sul isu olla lohutava toidu järgi, mis oleks rasvane, rammus ja maitsev. Aga kuna praetud toidud pole tervetele inimestele kasulikud, siis kujuta ette, kuidas nad mõjuvad su organismile hetkel, mil see pole võimeline end täielikult kaitsma. Küllastunud rasvad häirivad seedimist, andmata kehale vajalikke vitamiine ja mineraale, mida oleks tarvis enesetunde parandamiseks.

Kohv

Kohvis (ja teistes kofeiiniga jookides) olev kofeiin võib kehast vedelikke välja viia. Kuna haiguse ajal on tarvis aga vastupidist - tarbida võimalikult palju vedelikku, et keha saaks terveneda - tuleks kofeiiniga jooke vältida ja eelistada vett või taimeteed.

Tomatid ning teised happelised puu- ja köögiviljad

Happelised köögiviljad võivad veelgi enam ärritada juba niigi ärritunud organismi, tekitades rohkem valu ja ebamugavustunnet.

Piimatooted

Mõned uuringud on näidanud, et piimatooted suurendavad lima ja röga teket kehas, kuid paljud eksperdid on väitnud, et piimatoodetes olevad valgud ja D-vitamiin aitavad kehal võidelda põletikega. Seega pole päris kindel, kas piimatooteid tuleks täielikult vältida või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles