Kuidas terve öö üleval püsida?

, Cosmopolitan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord lihtsalt peab.
Mõnikord lihtsalt peab. Foto: SCANPIX

Sul on eksam tulemas? Siin on mõned näpunäited, mis aitavad nii ärkvel olla kui ka järgmisel hommikul testi suurepäraselt sooritada (rääkimata eesoleva pika päeva üleelamisest).

Sul pole aega magama minna? Arstide sõnul võid aeg-ajalt ka öö otsa üleval olla, kuid peaksid seda tegema ettevaatlikult, eriti siis, kui oled depressiivne, ärev või nõrga immuunsüsteemiga. Sinu stressitase tõuseb iga magamata tunniga 14 protsenti, tõstes tujukuse, depressiivsete episoodide ning haiguste riski. Planeeri öö targalt, järgides Cosmo soovitusi.

Ehast koiduni

Toitu regulaarselt

Mõtle tänasest ööst kui pikast matkast – võta teekonnale kaasa piisavalt snäkke. Vali toidud, milles on palju valku ja kiudaineid, nagu näiteks köögiviljad ja hummus. Nii hoiad end piisavalt energilisena ja takistad veresuhkrutaseme langust.

Rüüpa kohvi

Sa võid mõõdukas koguses kofeiini tarbida, kuid ära kasuta kofeiinitablette, mida ravimiamet pole heaks kiitnud. Hoidu ka sarnastest toidulisanditest. Hiljutised uuringud on leidnud seose energiajookide tarvitamise, südamerütmihäirete ning traumapunkti külastamise vahel, nii et hoia neist parem eemale.

Joo vett

Joo iga kohvitassi kohta klaas külma vett. Jahe vedelik värskendab, annab sulle energiat ning võib ka mõistust teritada. Ühes uuringus leiti, et inimestel, kes jõid enne tähtsat testi vett, oli märgatavalt kiirem reaktsioon.

Maga natuke

Uuringud näitavad, et neil, kes ohverdavad kogu uneaja õppimisele, läheb järgmisel päeval eksamil halvemini. Miks? Sinu keha vajab und, et õpitut mällu salvestada. Isegi tunnike või paar magamist võib su järgmise päeva eksamisooritust parandada.

Järgmisel hommikul

Värskenda end

Tooniv kreem annab sulle kena loomuliku jume, ütleb meigikunstnik Carlo Geraci. Valgustpeegeldav peitekreem aga katab hästi tumedad silmaalused. Tupsuta seda ka silmalaugudele.

Mine tee peale üle

Öine kohvijoomine on sul ilmselt päris pöörase enesetunde tekitanud, nii et sellest aitab. Tees on tavaliselt vähem kofeiini ning selles sisalduv teaniin aitab üheaegselt nii lõdvestuda kui ka keskenduda.

Ole ettevaatlik

Magamata öö võib järgmisel hommikul põhjustada lühiajalist eufooriatunnet. Erk olek on tore, kuid su aju ei tööta nii nagu tavaliselt ja võid liiga riskialtilt käituma hakata. Ära võta suuri otsuseid vastu enne, kui oled välja puhanud.

Tee üks kiiruinak

Tubli! Heida nüüd tunniks või paariks magama – see aitab sul taastuda. NB! Ära ole semestri jooksul rohkem üleval kui öö või kaks – häiritud uni võib viia kaalutõusu, meeleoluhäirete ja tõsiste terviseprobleemideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles