Kaheksa uusaastalubadust naistele, kes tahavad tööl edukamad olla

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luban, et uuel aastal olen enesekindlam!
Luban, et uuel aastal olen enesekindlam! Foto: SCANPIX

Võiks ju loota, et uuel aastal palgalõhe väheneb ning naistel on tööl paremad võimalused enda tõestamiseks, kuid selle nimel tuleb meil kõigil vaeva näha. Suured muutused tulevad vaid suure pingutamisega.

Alljärgnevad kaheksa soovitust naistele sunnivad muutma käitumist, mis ei lase edasi areneda. Uus aasta või mitte, kasu on neist nõuannetest igal ajal, kirjutab Huff Post.

Küsi seda, mida sa tahad

Aasta alguses koostas Linkedin naiste seas küsitluse, millest selgus, et üks kolmest suurimast pingeallikast, millega naised seoses tööga peavad silmitsi seisma, on fakt, et nad ei saa nii palju palka, kui tegelikult tahaks. Sellele vaatamata küsis 2013. aastal palgakõrgendust küsitlusele vastanud naiste seast vaid veerand. Kui tahad muutust, siis küsi! Muide, sellest samast küsitlusest selgus ka, et 75 protsenti nendest naistest, kes küsisid palgakõrgendust, saidki seda.

Ära karda olla ebapopulaarne

Selleks, et naisülemus saaks olla edukas, peab ta olema veidi teistsugune kui eraelus, mitte liiga emotsionaalne. Samas just oodatakse, et naine oleks meeldiv ja selline nagu kõik teised. Paljudel polegi võimalik valida varianti, millega kõik rahule jääks. Parem ära üritagi. Tee arukaid otsuseid ja jää endale kindlaks, tehes tööd, mida sind palgati tegema. Vabandamata.

Ära ole ka kiuslik

Töökiusajad arvavad enamasti, et teiste tagasihoidmine annab neile endile eelise ja võimaluse särada. Seevastu uuringud näitavad, et mentorid on isekatest võimutsejatest edukamad. Näiteks selgus 2012. aastal Texase ülikoolis tehtud uuringust, et need naised, kes andsid tööl lahkelt nõu ka teistele, algajamatele naistele, said oma nõrkustest ja tugevustest paremini aru ning kinnistasid seeläbi oma üldist ettekujutust tööst, olles ka üldisemalt rahulolevamad. Õppetund: proovi olla järgmisel aastal parem ülemus. Lõppude lõpuks oled täpselt nii hea ülemus, kui on sinu halvim alluv.

Ole oma töö üle uhke

Ajakirjas Personality and Social Psychology avaldati tänavu uuring, millest tuli välja, et naised lasevad suurema tõenäosusega kellelgi teisel oma töö eest au endale võtta. Mehed sellega nii kergesti ei nõustu, miks siis naised lasevad endaga nii käituda? Tunnista endale, et oled vaeva näinud ja oled kogu au ja kuulsuse selle eest ka välja teeninud. Enda tegude tunnistamine ja enda eest seismine avavad uksi ning annavad sulle enesekindlust juurde.

Ära pea teenete üle arvet

Naistel on kombeks väga täpselt meelde jätta, kes keda millalgi aidanud on. Olgu tegu kohvi toomise või millegi tõsisemaga, teenete üle arvepidamine võrdub manipulatsiooniga, mis kääritab tööõhkkonda, takistab meeskonnatööd ja rikub tuju. Lisaks on see ilmselge ajaraisk.

Ära vabanda

Võrreldes meestega on naistel seoses tööga rohkem hirme. Me kardame ambitsioone ja edu, kuigi enamasti alateadlikult. Näiteks kardetakse, et ameti- või palgakõrgendus pole päriselt väljateenitud või et liigne edukus tekitab pingeid sõprade või mehega ning ei julgeta küsida väärikat palka. Kui lõpetad vabandamise selle pärast, et sul on eesmärgid või et oled oma eesmärke ka juba saavutanud, on sul edaspidi kergem oma tööd teha ja oled ka rahulolevam.

Ära põe, kui sa ei tahagi palju ära teha

Palju räägitakse sellest, et kas naistel ongi üldse võimalik «kõike seda» saavutada, mis meestel. Mis oleks, kui tuleval aastal mõtleksid ainult sellele, mida sina ise tahad saavutada? Naised on erinevad. Samuti on erinev see, mida keegi teha tahab ja see on igati normaalne. Kas üldse ja kuidas karjääri teha, on igaühe enda otsustada, sest see on väga isiklik.

Õhtusööki söö kodus

Päris tõsiselt - söö õhtusööki kodus. Kui mitte pere, siis oma töö nimel. Aprillis avaldati ajakirjas Gender & Society uuring, millest selgus, et pidev ületundide tegemine naisi töökohal edukamaks ei teinud. Hoopis vastupidi! Võta kas või eeskuju tuntud tippjuhist Sheryl Sandbergist, kelle kohta kõik teavad, et ta lahkub töölt hiljemalt kell pool kuus õhtul, et kella kuueks lastega õhtusöögilaua taha istuda. Ta on edukas mitte sellest hoolimata, vaid just selle tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles