Kuidas mõjub unepuudus kehakaalule?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled korralikult trenni teinud ja õigesti toitunud, kuid pole saavutanud soovitud kaalunumbrit, siis oleks vast õige aeg üle vaadata oma magamisharjumused, sest uni mõjutab ka kehakaalu.

Siin on viis põhjust, miks magamine on kaalulangetuse jaoks tähtis, kirjutab healthmeup.com.

Unepuudus põhjustab kaalutõusu

Unepuuduse tõttu tõuseb veres kortisooli tase. Kõrge kortisooli tase suurendab omakorda isusid erinevate toitude järgi, mille tulemusel tõuseb kehakaal.

Unepuudus mõjutab hormoone, mis kontrollivad söögiisu

Uuringud on tõestanud, et aeglase ainevahetusega ja ülekaalulised inimesed kannatavad sageli unepuuduse käes. Ghreliini-nimeline hormoon, mis annab meile märku, millal tuleks süüa, ja leptiini-nimeline hormoon, mis annab märku, millal söömine lõpetada, on oluliselt mõjutatud, kui keha pole saanud piisavalt magada. Hormoonide töö normaliseerub siis, kui reguleerime oma und paremini.

Unepuuduse tõttu langetatakse halbu otsuseid seoses toidu ja jookidega

Sageli ohverdatakse unetunde selleks, et kooli- või tööülesannetega lõpule jõuda. Unepuuduse tõttu sõltume rohkem kohvist ja energiajookidest, mis aitaksid meil üleval olla. Ent nendes jookides on palju suhkrut ja kaloreid, mis põhjustavad kaalutõusu. Unepuudus ja madal energiatase panevad meid ka lohutustoitu otsima, mis ei mõju aga hästi meie kehakaalule.

Unepuudus muudab laisaks

Unepuuduse käes vaevlev inimene on laisk ja väsinud, ta ei viitsi trenni minna ega füüsilisi tegevusi teha. Ta eelistab kiirtoitu, selle asemel, et ise kodus süüa valmistada. Selline käitumine viib kaalutõusuni.

Unepuudus aeglustab ainevahetust

Magamine on ainevahetuse jaoks oluline ja unepuudus muudab meie ainevahetuse oluliselt aeglasemaks. Aeglane ainevahetus mõjutab keha võimet rasvasid lagundada ja seetõttu võtame kaalus juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles