Savoy ball sinu kodus

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidurüüs laud: rohkelt kulla- ja hõbedahelki, klaasist kaunistusi, artdeco’likke mustreid.
Pidurüüs laud: rohkelt kulla- ja hõbedahelki, klaasist kaunistusi, artdeco’likke mustreid. Foto: Peeter Langovits

Rahvusooper Estonia saadab tänavu oma sajandat sünnipäeva tähistanud majas vana aasta ära ehtsa Savoy balliga. Lava vallutab 30ndate hedonistlikust õhustikust kantud operett «Savoy ball», ent sädelust, hoogsaid tantsuviise, kihisevat šampanjat ja peomaitseid jagub üle kogu maja. Proovige seda kodus järele aimata!

Koduse vana-aastaõhtu peolaua ideid jagabki rahvusooperi peakokk Kalvi Sedrik just Pál Ábráhami kuulsa opereti «Savoy ball» revüülikes ja svingivates meeleoludes. Millal siis veel, kui mitte aasta viimasel õhtul lubada kodusele peolauale sära ja glamuuri?! Samas pole peakoka road sugugi keerukad ja mõjuvad pärast verivorsti-sealiha-hapukapsa dieeti ekstra kergelt.

Kel võimalik, püüdku katta laud ajastule kohaselt artdeco'likus võtmes: peegelduvad pinnad, klaas, hõbeda- ja kullasära, geomeetrilised mustrid. Ning kes raatsib, võiks sel õhtul juua ehedat šampanjat – vähemasti peoõhtu algatuseks. Rahvusooperi toitlustusjuht Kaire Hallismaa sobitas koka kerge loomuga menüü kõrvale Deutzi šampanjamaja kuiva, elava ja kerge Brut Classic'u. Kuid pidurüüs lauale sobib hästi ka mõni kuiv-kihisev cava või cremant.

Eelroog

Küüliku-apelsini confit, piparmündi­kreem, pohla-fenkoli salat

Confit'ks:

•    1 terve küülik (või 6 küülikukoiba), 5 magusat apelsini, 1 l apelsinimahla, 3 tk kaneelikoort, 3 loorberilehte, 3 tähtaniisi, 3 keskmist sibulat, 1 küüslauk, 3 keskmist porgandit, 1 punt peterselli, 1 l kanapuljongit, soola, pipart.

Tükelda jänes ja pruunista pliidil kuumas ahjupotis, maitsesta soola-pipraga. Lisa puhastatud köögiviljad ja muud komponendid. Pane ahjupott 4 tunniks 140 °C ahju. Jänes on valmis, kui liha tuleb kondi küljest lahti.

Piparmündikreemiks:

•    150 g maitsestamata toorjuustu, 150 g Smetanat, 45 g piparmündiželeed, 1 väike punt hakitud piparmünti, soola, pipart.

Sega kõik koostisained vispliga ühtlaseks vahuks, maitsesta.

Pohla-fenkolisalatiks:

•    200 g pohli (külmutatud või vees), 300 g fenkolit ehk apteegitilli, soola, pipart, esimese külmpressi oliiviõli.

Sulata või nõruta pohlad. Viiluta fenkol õhukeseks, maitsesta soola, pipra ja oliiviõliga ning sega kokku pohladega.

Pearoog

Rikkalik kalavalik, maapirni-kartulipüree, sidruni-mee köögiviljad, ürdivõi

Kalavalikuks:

•    500 g siiafileed, 3 roogitud kuld-merikokre, 300 g kammkarpe, 500 g tiigerkrevette, 500 g beebikaheksajalgu, sidrunit, soola, pipart, suhkrut.

Puhasta siiafilee väikestest luudest ja lõika u 50 g tükkideks. Prae mõlemalt poolt paar minutit, maitsesta soola-pipraga.

Maitsesta kuld-merikogred soola-pipraga, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 140 °C ahjus u pool tundi.

Vajadusel puhasta kammkarbid ja aseta lõikelauale. Raputa peale soola, pipart ja suhkrut. Prae kuumal pannil mõlemalt poolt, kuni kammkarbi pind muutub kuldseks.

Kui kasutad koorimata tiigerkrevette, puhasta need. Prae kuumal pannil maksimaalselt 3 minutit, maitsesta soola-pipraga.

Lisa keevale veele soola, pipart ja sidrunimahla. Pane ka kaheksajalad potti ja keeda u 15 minutit.

NB! Kui kasutad külmutatud mereande, tuleb need päev enne valmistamist tavalisse külma sulama panna.

Sidruni-mee köögiviljadeks:

•    2 sidruni mahl ja riivitud koor, 100 g mett, 150 g võid, 500 g kaalikat, 500 g porgandit, 300 g pastinaaki, 300 g juursellerit, 300 g nuikapsast, soola, pipart.

Puhasta köögiviljad ja lõika 2 x 2 cm suurusteks kuubikuteks. Kuumuta pannil või, lisa köögiviljad, sidrunikoor, -mahl ja mesi. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni köögiviljad on pehmed.

Maapirni-kartulipüreeks:

•    500 g maapirni, 2 kg kartulit (nt Laura), 150 g võid, 200 g vahukoort või piima, soola, pipart.

Koori maapirn ja kartulid, lõika ühesuurusteks tükkideks ja keeda pehmeks. Kuumuta kastrulis või ja koor. Püreesta kartulid ja maapirn

ning lisa või-kooresegule. Maitsesta soola ja pipraga.

Ürdivõiks:

•    200 g võid, tilli, peterselli, soola, pipart.

Haki ürdid, sega need või hulka ja maitsesta soola-pipraga.

Magustoit

Mõrušokolaadi kreem, mandariini-mandlisalat

Šokolaadikreemiks:

•    200 g tumedat šokolaadi (77% kakaosisaldusega), 250 g vahukoort.

Kuumuta vahukoor ja sega hulka šokolaad. Sega, kuni tekib ühtlane mass.

Mandariini-mandlisalatiks:

•    100 g röstitud mandlilaaste, 500 g mandariine; kuumaks marinaadiks 200 g suhkrut, 200 g õunamahla, 2 tk kaneelikoort, 10 nelgitera, 1 loorberileht, 1 vanillikaun, 1 tähtaniis.

Kuumuta õunamahl ja lisa ülejäänud maitsekomponendid. Keeda marinaadi u 20 minutit. Koori mandariinid ja rebi sektoriteks, lisa kuumale marinaadile ja lase u 4 tundi seista.

Nõruta mandariinid ja sega kokku mandlilaastudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles