Soovitusi lapsevanemale, kuidas toita ülekaalulist last

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toitumisterapeut Ülle Hõbemägi selgitab ajakirja Pere ja Kodu jaanuarinumbris, et kuna söömine on väga emotsionaalne teema, siis käskude ja keeldude taktika pikemas perspektiivis ülekaalulise lapse kasvatamisel tulemusi ei too. Küll loeb vanemate eeskuju ja pere söömiskultuur.

  • Põhitoidukordadel harjuta last ühe portsjoni ja taldrikureegliga (1/4 taldrikutäiest on teravili-kartul, 1/4 liha-kala, ½ köögiviljad). Ära paku toitu juurde, kui laps seda ise ei küsi. Portsjonikontroll toimib vaid siis, kui pakud lapsele ka tervislikke vahepalasid, sest suure näljaga süüakse alati üle.
  • Põhiroa söömiseks võiks laps olla laua taga 20 minutit, sest aeglaselt süües saab ta paremini aru, millal kõht täis saab ja ei hakka juurde küsima.
  • Kui laps sööb kodus hommikusöögi, koolis varase lõuna ja kodus õhtusöögi, vajab ta kolme tervislikku vahepala. Üks vahepala jääb õhtusöögi ja magamamineku vahele, kaks vahepala jäävad aga koolilõuna ja õhtusöögi vahele ning need on kõige olulisemad. Paki näiteks üks vahepala lapsele kooli kaasa ja teine jäta koju valmis.
  • Vahepaladeks sobivad hästi: puuviljad või puuviljasalat, smuuti marjadest ja puuviljadest, marjade või puuviljadega maitsestatud jogurt, sobiva kattega võileib, rukkinäkileib, müslibatoon, isetehtud kaeraküpsised, köögiviljade lõigud jogurti-dipikastmega, kuivatatud puuviljad, väike peotäis pähkleid.
  • Tuleta lapsele mitu korda päevas meelde, et ta jooks vett. Soovitav on anda lapsele kooli kaasa isiklik veepudel, sest veepuudus võib tekitada näljatunnet. Õhtul võib õgimishoo ennetamiseks pakkuda lapsele leiget taimeteed meega, keefiri või smuutit.

Loe pikemalt värskest Pere ja Kodust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles