Kas vihm teeb tegelikult peavalu hullemaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt on nii mõnigi meist tundnud, et kui ilm on sünge ja vihmane, hakkab pea tuikama. Eriti on hädas need, keda kimbutab migreen.

Ekspertide sõnul on tõepoolest ilma ja peavalude vahel kindel seos. Eriti võib süüdistada sooja ilma, kõikuvaid temperatuure, madalat õhurõhku ja ka välku, kirjutab Ivillage.

«On võimalik, et ilm muudab migreenipatsientide ajukeemiat, vähendades hea tuju hormooni serotoniini taset,» selgitas doktor Vincent Martin Cincinnati ülikoolist. «Üheks põhjuseks võib olla ka see, et langev õhurõhk võib aktiveerida kolmiknärvi, mis kutsub esile migreenihoo.»

Kevadised vihmased ilmad aitavad kaasa ka õietolmu levikule, mis on allergikutele ja migreenipatsientidele tõeline peavalu – seda sõna otseses mõttes.

Doktor Carolyn Bernstein Harvardi ülikoolist on oma töös keskendunud migreeni ja peavalude uurimisele. Ta rõhutab, et oma rolli mängivad peavalude tekkimisel lisaks kindlasti ka toitumine, uni ja stress.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles