Põhjuseid, miks lapsele ei tasuks kõiki soovitud jõulukinke osta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On väga positiivne, et paljudel lapsevanematel läheb hästi ja nad saavad oma lastele võimaldada kõike, mida lapsed tahavad. Iseasi on muidugi see, kas vanemad peaksid kõik laste soovid täitma või mitte.

Huff Post Parenting toob välja kuus põhjust, miks lapsevanemad ei peaks lapsele ostma kõiki asju, mille viimane on oma jõulukingisoovide nimekirja lisanud.

Laps eeldab, et ta saab kõik nimekirjas olevad asjad ja tal tekib arusaam, et ta on need kõik ka ära teeninud. Selline lapse hellitamine kasvatab temast inimese, kes ei oska käituda olukorras, kus tema soovid ei lähe täide. Ja olgem ausad, elus tuleb ette palju hetki, kui laps peab õppima ka halvemaga hakkama saama. Sa ei saa teda kõige eest kaitsta, seega valmista ta parem ette selleks, et elus ei lähe asjad alati nii nagu tahaks.

Sa sead iseendale lõksu. Mis juhtub siis, kui sa pole võimeline lapse kõiki soove järgmisel aastal täitma?

Kuigi sa arvad, et lapse soovide täitmine muudab jõulud maagilisemaks, toimib see tegelikult vastupidiselt. Jõululaupäev peaks kaasa tooma üllatused - sellised, mida laps ei oska oodata ja ta on tänulik iga saadud kingi eest. Kui laps eeldab, et ta saab kõik asjad, mida ta soovib, siis ei valda teda jõulude ajal mitte üllatus, vaid ta võtab seda kõige enesestmõistetavana.

Sa muudad kõigi teiste elu raskemaks ja vähem rõõmsamaks. Kas oled kunagi pidanud mõnele pisikesele sugulasele kinki ostma, kuid ei tea, mida osta, sest lapsel on juba kõik olemas? Mida osta lapsele, kellel on oma tahvelarvuti ja nutitelefon?

Sa saadad lapsele sõnumi, et jõuludeks tasub küsida vaid neid asju, mida sa tahad, mitte neid, mida sa vajad. Oletame, et lapse koolikott on juba mitmest kohast katki ja tal oleks tarvis uut. Kas laps eeldab, et sa lihtsalt vahetad vana koti uuema vastu või lisab ta uue seljakoti oma kinginimekirja? Kui ostad lapsele jõuludeks midagi, mida tal ka reaalselt tarvis on, siis see annab talle märku, et mitte miski elus ei tule niisama.

Laste kingitustega ülekülvamine ei väljenda seda, mida jõulud tegelikult tähistavad. Teiste asjade hulgas on jõulude puhul oluline ühise söömaaja valmistamine, armsamatega aja veetmine, teistele kinkide tegemine ja tänulik olemine. Kui laps on liiga hõivatud oma uute leludega, siis ta ei märkagi jõulude tõelist tähendust ja sina oled ilma jäänud võimalusest lapsele seda õpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles