Kas liigne kohvi tarbimine võib tööd mõjutada?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kofeiiniga joogid võivad olla heaks äratajaks ja energiaallikaks, aga kas kofeiini liigne tarbimine võib mõjutada tulemusi tööl?

Selle väljaselgitamiseks konsulteeris Forbes.com Seattle'is asuva Bastyri ülikooli toitumisteaduse osakonna abiprofessori Cristen Harrisega.

Kui palju kohvi on normaalne tarbida? «Optimaalne kogus on iga inimese puhul erinev, see sõltub sellest, palju keegi talub ja kui tundlik on inimene kofeiini suhtes. Tundlikkus sõltub mitmest asjast, näiteks kui tihti ja kui suures koguses kohvi tarbitakse, kehakaalust, füüsilisest seisundist ja üleüldisest ärevuse tasemest,» rääkis Harris. Näiteks USAs tarbib üks inimene päevas keskmiselt kaks tassi kohvi.

Harris tõstis esile veel sellegi, et kofeiini sisaldus kohvis on erinev, sõltudes näiteks sellest, milliseid kohviube on kasutatud, kuidas on kohvi valmistatud ja kui palju kohvipuru on ühe tassi peale kulutatud.

«Kofeiiniga liialdamine võib tekitada ärevust, värinaid ja närvilisust,» selgitas Harris, kui temalt uuriti, kuidas võib kohvi tarbimine mõjutada töötulemusi. «See võib tekitada ka keskendumisraskusi, seedehäireid, unetust ja ärritust.»

Lisaks kohvile leidub kofeiini veel tees, šokolaadis, limonaadides, energiajookides ja isegi mõnes retseptiravimis, mis tähendab seda, et kõigi nende asjade tarbimine suurendab kofeiini kogust organismis.

Ent kohvi tarbimisest ei pea täielikult loobuma, sest väikeses koguses kohvi võib isegi hästi mõjuda. «Uuringud on näidanud, et kofeiin parandab meeleolu, aitab vältida väsimust, kiirendab reageerimisvõimet, muudab tähelepanelikumaks, kuid seda vaid siis, kui kohvi tarbitakse normaalses koguses,» sõnas Harris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles