Neli müüti beebide kohta, mida ikka veel usutakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noored vanemad, kes on ebakindlad, lasevad end mõjutada linnalegendidel ja hakkavad uskuma mõttetuid jutte beebide kohta, mil pole mingit mõistlikku põhjendust.

Müüt 1: beebid kakavad vähemalt korra päevas

Vanemad arvavad tihti, et lapsel on kõhukinnisus, kui ta seda ei tee. Tihti kakavadki beebit mitu korda päevas, aga nad võivad seda paarikuusena teha ka iga 3-4 päeva tagant. Kui väljaheide on väga kõva ja tihe, või sa näed mähkmes verd, sel juhul helista tõesti oma arstile, kirjutab Emmede Klubi.

Müüt 2: beebit tuleks iga päev pesta

Tegelikult eemaldab sage pesemine lapse õrnalt nahalt niiskust ja võib seda kuivatada ja ärritada. Lisaks võib pesuvahendiga vees istumine tüdrukute suguelundeid ärritada ja viia kuseteede põletikuni. Kuni sa igapäevaselt lapse mähkmepiirkonda, kaela ja teisi voldivahesid puhastad, võib vannitada vaid 2-3 korda nädalas. Kui su beebile meeldib vees mängida, laske käia, aga ärge kasutage seepi sageli!

Müüt 3: beebid, kes omandavad uusi oskusi varakult, on andekad

Kui beebi hakkab varakult kõndima või rääkima, ei ole sellel tuleviku edukusega erilist seost, näitavad uuringud. Paljud vanemad toetavad «andekas sünnist saati» ideed, aga siiani ei ole sellele paikapidavaid tõendeid leitud. Mõneti võivad varajased edusammud viia lausa potentsiaalse probleemini - näiteks parema või vasaku käe eelistamine enne 18-kuuseks saamist (selle vanuseni peaks lapsed mõlemat kätt võrdselt kasutama).

Müüt 4: beebi lõge katsumine teeb tema ajule liiga

Lõge (see pehme koht beebi pealael, mis pulseerib) on paljude vanemate jaoks hirmutav. Arvatakse, et see on väga õrn, aga tegelikult on aju päris hästi kaitstud. Esimene pehme koht peas sulgub umbes 1. sünnipäeva kandis, teine, see pisem, mis on peas tagapool, sulgub umbes 2. või 3. elukuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles