Kuidas aidata oma partneril olla hea isa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Siin on nõuanded emadele, kes soovivad, et nende partnerid oleksid suurepärased isad.

Hoia ennast tagasi

Täpselt nii - tõmbu natuke ise tagasi. Tule isa tee pealt eest ja ära ütle talle, kuidas ta oma «tööd» tegema peab. Ta ei pea olema selline lapsevanem nagu sina, vaid selline nagu tema seda on. Ta ei pea olema nagu ema, vaid hea isa, kes õpib ise laste eest hoolitsema ja neid üles kasvatama - seda nii hästi, kui tema seda oskab, kirjutab Emmede Klubi

Kuidas ta seda teeb? Nagu emadki, õpivad isad läbi tegutsemise. Jah, tuleb ette ka vigu. Aja jooksul õpivad isad aru saama, mis tundub õige ja nad muutuvad selle võrra enesekindlamaks. See annab võimaluse lapsele õppida, et ka issi oskab tema eest hoolitseda ja kui tuleb päev, kui isa seda üksi tegema peab, võib laps usaldada, et isa teab, mida ta teeb. Kui lapse eest hoolitseb igapäevaselt rohkem kui üks täiskasvanu, õpetab see talle paindlikust, vastupidavust, usaldust, armastust, turvatunnet ja ta teab, et tema eest hoolitsetakse. 

Paljude naiste jaoks on enda tagasi hoidmine raskem teha kui öelda. Emad arvavad tihti, et mees ei tea, kuidas beebi eest hoolitseda, kui naine seda talle ei ütle. Kuni lapse isa ei ole lausrumal või liikumisvõimetu (ja enamik isasid ei ole neist kumbagi), mõtleb ta selle varem või hiljem välja. Anna talle ruumi ja võimalust õppimiseks.

Nii paljud naised teevad selle vea, et ei lase isal tegutseda ja hiljem kannatavad selle all omakorda ise, et ei jõua kogu endale võetud koormat kanda. Kõik algab sellest, et tulevased emad mõtlevad enda jaoks välja, milline ideaalne isa olema peaks, sest nemad on lugenud palju raamatuid, kuidas ema olla ja arvavad, et nendel peab kõige üle otsustusõigus olema. Unustatakse, et isa on emaga võrdne ja tegelikult on paljud tegevused ja vastutus sobilik mõlemale lapsevanemale.

Meie ühiskond ja kultuur on harjunud emasid ja lapsi eraldiseisvaks üksuseks pidama. Ühes perekonna-teemalises telesarjas «Ema teab kõige paremini», üritab isa kodus tegutseda ja keerab kõik ema tulekuni pea peale. Ema seab kõik jällegi korda. Pole ime, et paljud mehed arvavad, et nad ei sobigi oma beebi eest hoolitsema. Neile on sisse juurdunud eksiarvamus, et nad ei oska imikuga ümber käia. 

Tõde on see, et mõlemad lapsevanemad suudavad edukalt beebi eest hoolt kanda. Seda siis, kui mees ei tunne ennast kõrvalejäetuna ja teisejärgulisena. Kui teda ei kritiseerita, alavääristata, temaga ei riielda ja ei kohelda muul viisil nii, et ta peaks tundma, et ta ei tea, mida teeb. Enamik mehi, kes ennast nii tunnevad (ja ausalt öeldes, teeks meist nii igaüks), teeb selle peale ainult kahte asja: vihastab või tõmbub eemale. Tõenäolisemalt valib ta just viimase variandi. Ta üritab teha asju nii, nagu ema seda nõuab, aga kui see ei ole piisavalt hea, tunneb ta end saamatuna ja loobub võimalusest üritada lapsega hakkama saada. Sellest on väga kahju, sest kui mehi julgustataks, saaksid sellest kõik kasu. 

Mõningad nõuanded isale

Ära oota luba, soovitusi või juhiseid, kuidas oma last kasvatama hakata. Kui sa ei tea, mida sa teed - hakka õppima, vajadusel küsi nõu või improviseeri. Isaks olemine algab esimesest päevast esimeste mähkmevahetustega, beebiga jalutamisega, magamata öödega, koolikutega, hammaste tulekuga, okseste riiete pesemise ja mähkmete äraviskamisega. Selle kõige käigus õpib sinu laps, et sind võib usaldada. Usalda oma instinkte. Sa tead, mida sa teed. Tegelikult ka - isa, sa oskad ja suudad seda!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles