Pirgit Toomel: kui mees kõhkleb, pole suhtel tulevikku

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui palju kordi oled sa oma minevikule järgi mõeldes pidanud tunnistama, et üks või teine suhe oli täielik ajaraiskamine? Ohhetad ja ahhetad hüüatades: «Oleks ma seda ette teadnud!» Enne, kui sa oma järgmise suhte lõppedes kahe käega peast kinni haarad ja küsid endalt: «Miks nii läks?», küsiksin ma hoopiski sinult: «Kas sa kulutad aega õige inimese peale?»

Mees, kes sinust hoolib ja sind õnnelikuks tahab teha, on rohkem kui aktiivne üllatamaks sind ühiste romantiliste ettevõtmistega. Ta kutsub sind ilusatesse restoranidesse, kuhu ta on teile akna alla laua broneerinud, et sulle muljet avaldada. Või mini-puhkustele, mis on viimse detailini organiseeritud, et sind paremini tundma õppida. Ta ei vaja sind selleks, et sa tema vaba aega täidaksid või tema käepikendus/sekretär oleksid. Ta on piisavalt eluküps oskamaks ise oma asjadega toime tulla. Sealjuures ka endale hommiku, lõuna ja õhtusööki valmistada, pesu pesta ja triiksärki triikida. Mõtle hetke, kas sa oled leidnud endale mehe, kes tahab sind õnnelikuks teha või poja, kes taldrikut tühjaks kraapides julgeb tänamatult räusata, et seda jäi väheks? 

Aega raiskamata soovitaksin sul oma kaaslasele ka ette sööta suure pildi küsimused ühisest tulevikust. Mis sul kaotada on? Kui tegemist on mehega, kes suhtub teie suhtesse täie tõsidusega, siis võid teda ehmatada ükskõik kui palju jututeemadega - lapsed, pere loomine, abiellumine, koos vananemine, ja ta ei löö sul verest välja. Äkki su käte vahel ongi tonn kulda, kes sulle, kõrvu paitades, vastab: «Ma arvan, et me võiksime…». Vastupidiselt keerutamist kuuldes, küsi endalt: «Mis ajast armastus kõhkleb?»

Järgmiseks mõtiskle: «Kuidas on lood teie tülidega?» Kui tema näol on tegemist kergelt ärrituva, rahmeldava ja tülitseva isikuga, kes süüd tundmata ja tunnistamata loobib sulle kaarte «... lõpetame siis ära selle suhte,» siis oleks aeg oma silmad avada ja tunnistada, et ta ei hooli sinust. Ükskõik, kui palju sa ei pingutaks, tegemist on juba eos hukule määratud suhtega. Miks sa raiskad aega inimese peale, kes on valmis su ühegi kõhkluseta eemale lükkama? Vasta talle: «Võib-olla peakski» ja ta ütleb silma pilgutamata: «Sinu otsus». Kas ka tema eelmised naised on sama kergekäeliselt kõrvale lükatud?

Kui sinu kavaler kommenteerib oma mineviku suhteid lausetega: «Tore oli, aga igal peol on lõpp» või «Üks hetk see enam ei toiminud », siis ilmselgelt on tema näol tegemist mehega, kes oskab pingutamise asemel hoopiski lõbutseda. Kas tal ei ole tõesti paremat selgitust või teda isegi ei huvita see? Kuula, kuidas ja mida ta räägib oma eelmisest naistest ja suhetest, sest ükspäev võib ta ka sinu kohta samu sõnu loopida. Sa ei ole teistest halvem ega parem. 

I-le täppi pannes jõuaksin oma jutuga «tuulest viidud» meesteni, kelle jutt muutub iga päeva ja nädalaga. Vahel tuleb midagi juurde, vahel läheb midagi vähemaks ja vahel võid hoopistükkis avastada, end täiesti uut lugu kuulmas. Mis on tõsi ja mis ei ole? Kas sa üldse tead tema kohta midagi või piirdub kogu teadmine keerutamise, valetamise ja naljatamisega? 

Rakenda oma turvavöö, sest kui sa avastasid praegu, et su suhtes on mitmeidki eelpool mainitud ohumärke, siis see on ainult aja küsimus, mil su kosmosemasin Maa poole kukkuma hakkab. Päästevarjuna küsi endalt nüüd ja praegu: «Miks ma raiskan aega mehe peale, kellega mul ühist tulevikku ei ole?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles