Eesti moeloojad aitavad valida moekat õhtukleiti

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Talumehe looming
Tiina Talumehe looming Foto: Jelena Rudi

Peosaalide kuninganna – pika õhtukleidi – mood muutub ajas vähe, enamasti vaid nüanssides. Milliseid uusi moehoovusi täheldavad õhtukleitide juures nimekad Eesti moeloojad, kes seda kunsti säravalt valdavad? 

 

Kolm küsimust

1. Milliseid olulisemaid suundumusi ja muutusi te praegu õhtukleidimoes näete?
2. Mis iseloomustab kõige rohkem teie moemaja värskeimat õhtukleidikollektsiooni?
3. Mida on teie kleidiloomingus sellist, mida teistel ei ole?

 

Lilli Jahilo

1. Praegu paistab õhtukleitide fookus olevat seljaosal ja taljejoonel – need on tihti avara väljalõike või mõne muu põneva lahendusega. Dekolteed on seevastu pigem kinnised, kangad pehmed ja voogavad, kaunistusvõtetes domineerivad säravad litrid ja kristallid.

2. Minu uusimas kollektsioonis on rõhk lihtsal, ent efektsel siluetil ning kvaliteetsel, matil, hästi langeval kangal – et kandja ise esile tuleks ja kooslus särama lööks. Tunnen, et praegune aeg soosib punast värvi, mida ma esimest korda ka kollektsioonis nii laialdaselt kasutan. Õhtukleidi puhul mõjuvad äärmiselt elegantselt veel koore- ja puudritoonid, mis loovad ideaalse fooni mõne ilusa ehte kandmiseks.

3. Olulisel kohal on plisseer, erinevad kaunistusvõtted, mugavus ja ideaalne istuvus.


Katrin Kuldma

1. Moes murtakse praegu järjest rohkem piire, klassika seguneb sportlikuga, glamuurne igapäevasega. Niisamuti on õhtukleitide moes: ilutsev pitside ja volangide maailm taganeb selgete arhitektuursete vormide ees. Ka meie õhtutualettides kohtab sel hooajal palju kaheosalisi komplekte, mis lubavad neid kanda erinevatel sündmustel – näiteks glamuurset toppi pika seelikuga või hoopis šikkide pükstega.  

2. Praegu on põnevamad kleidid just need, kus katsetame uusi vormilahendusi ja lõiked muutuvad järjest abstraktsemaks. Ka armastatud Muhu käsitikandid leiavad kleitides järjest uusi koloriite – juuresoleval fotol on näha Muhu tikandit uusvillatrikotaažil koos kristallide ja kümnete siidimeetritega.

3. Kangaste kvaliteet – kasutame vaid parimat Itaaliast Comost pärit siidi; teostuse kvaliteet – puhtad ja peened õmblused, mis on väärtuslikule materjalile kohased; selged värvid ja täpsed vormid; isikupära. Visuaalselt eristuvad selgelt ka meie tikandid.

 

Ülle Suurhans-Pohjanheimo

1. Õhtukleidid on võtmas kindlamaid vorme ega lendle enam nii väga. Kangad on tugevamad ja detaile vähem. Üldjuhul on kleidil rõhk vaid ühel või maksimaalselt kahel detailil. Suureks hitiks on kindlasti avatud seljaosa.  

2. Need on lihtsa joonega, paksust siidist, lahtise seljaosaga ja väikeste rõhuasetustega.

3. Hästi istuv lõige, kvaliteetne kangas, praegu näiteks naturaalne topeltsiid. Samuti eristuv vorm ja käekiri.

Aldo Järvsoo

1. Õhtukleidid on muutunud lihtsamaks. Hea lõige on kõige alus, aitab üksnes ilusast materjalist – enam ei ole isegi kaunistusi vaja. See tuleneb kindlasti ka sellest, et pika kleidi üritusi on tulnud juurde ja ilusa vormiga klassikalist kleiti on lihtsam väikeste lisanditega muuta, piisab uutest kõrvarõngastest või teist värvi vööst ning saabki jälle uue look’i!

2. 13. detsembril esitlen ajakirja Mood moekohvikus aastavahetuskleitide pidulikku minikollektsiooni. Esikohal on säravad kalliskivitoonid: smaragdroheline, sügav rubiinpunane, tsitriinkollane ja minu lemmikkalliskivi safiir. Vormilt klassikalised tüllseelikud ja siidpaeltest korsetid, lisaks teeb Tanel Veenre iga komplekti juurde vastavatest kalliskividest kõrvarõngad.

3. Puhas, lihtne, selge vorm – valedeta ilu.

 

Tiina Talumees

1. Kõik on muutumas kuidagi lihtsamaks. Kleidimoe puhul on aukoht omapärasel materjalil või huvitaval lõikel. Vähem tähelepanu osutatakse dekoorile.

2. Teemaks on stiliseeritud barokk, mäng käib ümber barokiliku mustrimotiivi, mis kaunistab õhtukleite toretseva ja väänleva paeltikandiga. On ka voogavat satiini ja uhket brokaati, värvidest annavad tooni kuld, punane ja must.

3. Mu kleidid on loodud käesolevasse hetke, kandmiseks just siin ja praegu. Ükskõik, kui muinasjutuline on kollektsiooni teema, olen ikka truu oma klientide ootustele ja vajadustele. Alati ei pea õhtukleit rahuldama mu isiklikke loomingulisi ambitsioone, vahel on isegi hea, kui piirid seab kandja olemus või staatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles