Nippe, kuidas luua omale tervislik töökeskkond

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled üks neist inimestest, kes veedab töö juures rohkem aega kui kodus, siis peaks järgnev sulle huvi pakkuma. Eksperdid on kindlaks teinud, et kui inimene tunneb tööl pidevalt ärevust, ta töö pole organiseeritud ja ta on väsinud, siis see võib lõpuks hakata töötulemusi mõjutama.

Siin on aga mõned nõuanded, kuidas luua omale tervislik töökeskkond, mis kõiki negatiivseid emotsioone peaks leevendama, kirjutab iDiva.

Tee oma laud korda
Sa ei pruugi seda otseselt tajuda, aga kui sind ümbritseb segadus, siis ei tee sa oma tööd just kõige tõhusamalt. Vaata oma töölauda. Kas sellel on hunnikute viisi pabereid ja kaustu, musti kohvitasse ja teisi asju, mis ei pea seal olema? Pühenda iga nädal 20 minutit oma töölaua koristamisele. Tee sellest regulaarne harjumus. Sel viisil ei tekita oluliste dokumentide leidmine stressi ja saad rahulikult tööle keskenduda.

Kontoris olgu potililli
Kas teadsid, et osadel taimedel on võime imada endasse saasteaineid, mis tulevad vaipadest ja seinavärvist? Kontoris võiks olla kasvõi väike potilill, mis muudab su töökeskkonna värvilisemaks ja aitab vähendada süsihappegaasi õhus.

Tee puhkepause
Sulle võib tunduda, et kui sa ilma pausideta töötad, siis on su töötulemused paremad, kuid pea meeles, et su aju vajab puhkust. Kui istud kogu aeg arvuti ees, sunni end vähemalt korra tunnis püsti tõusma ja veidike sirutama. Siis ei muutu liigesed ja lihased kangeks ning ka silmad pole ülekurnatud. Pauside tegemine tagab tõhusama töö ja aitab paremini keskenduda.

Muuda oma töökoht isikupäraseks
See ei tähenda, et peaksid oma töökoha väga ekstravagantselt ära kaunistama. Pigem hoia enda ligidal asju, mis tuletavad meelde, et sul on elu ka väljaspool kontorit. Mõni foto või asi, mis sind inspireerib, aitab stessirohketest olukordadest üle saada.

Istu sirgelt
Veendu, et su arvuti oleks laual õige nurga all ja et su istumisasend oleks korrektne. Tool ei tohiks olla liiga kõrge ega liiga madal ning mõlemad jalad peaksid olema nii päkkade kui kandadega vastu maad.

Tee silmadega harjutusi
Kui istud pidevalt ekraani ees, siis vajavad su silmad puhkust ja ka treeningut. Lõõgasta silmi regulaarselt keskendudes mõnele esemele, mis asub kaugemal. Tee silmadega ka ristikujulist harjutust: vaata üles-alla ja paremale-vasakule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles