Kuidas uuel aastal oma rahaasju paremini organiseerida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks raskemaid osi raha säästmise juures on see, et elu kipub end vahele segama - kodu, perekond, asjaajamised, ülesanded ja vaba aeg nõuavad kõik suuremal või väiksemal määral väljaminekuid. Kuidas aga rahaasju paremini organiseerida?

Majandusportaal Forbes konsulteeris finantsnõustaja Sophia Beraga, kes tõi esile inimeste kolm suurimat rahalist viga ja jagas nõuandeid, kuidas neid parandada.

Paljud inimesed ei koosta eelarvet

Eelarve on oluline selleks, et oma eesmärke saavutada. Täpselt nagu meil on aega limiteeritult, on paljudel ka rahalisi võimalusi limiteeritult. Nii et see, kuidas sa otsustad oma raha kulutada, võib aidata sul Euroopas ringi reisida või sundida sind sellest reisist veel unistama. Ilma eelarveta on oht ka võlgadesse sattuda ja see pidurdab oluliselt oma unistuste täitmist.

Võta oma igakuine sissetulek, lahuta sellest igakuised väljaminekud - arved, transport jm väljaminekud. Lisaks fikseeritud väljaminekutele tuleb ju ka süüa ja näiteks rõivaid osta, nende asjade tarbeks tasukski eelarve paika panna, et sa liiga palju ei kulutaks ja oleksid võimeline ka teatud summa iga kuu kõrvale panema.

Sa pole ootamatute olukordade jaoks raha kogunud

Sophia Bera sõnul on oluline, et inimesed paneksid raha kõrvale ka ootamatute olukordade jaoks. Näiteks võib juhtuda, et auto parandamiseks on suuremat summat tarvis. Kui sul pole sellist summat tagataskust võtta, siis kannatab su krediitkaart või pead raha kelleltki laenama.

Bera soovitab iga kuu kasvõi 50-100 eurot kõrvale panna, võimalusel isegi rohkem. Tema sõnul oleks hea, kui inimesed suudaksid nii palju raha säästa, et ootamatu töökaotuse korral oleksid nad võimelised 3-6 kuud ära elama. Bera ei soovita kogutud raha investeerida. «Paljud inimesed mõtlevad, et oh, mul on 5000 eurot sularaha ja see lihtsalt seisab ega teeni protsente. Aga finantsturud ei ole stabiilsed, seega investeerimisega kaasnevad omad riskid,» sõnas Bera.

Su elukindlustus ei vasta su vajadustele

«Kui sul on lapsed või hoolealused, siis on üldiselt hea idee omada elukindlustust, mis õnnetusjuhtumi korral toetaks pere endist elustiili,» ütles Bera. Tema sõnul kulutavad paljud suuri summasid elukindlustuste peale, mida nad täielikult ei mõista või mis ei vasta nende vajadustele.

Pea meeles, et elukindlustuse pakkujad pakuvad sulle neid kindlustuspoliise, mis on nende jaoks kasulikud, kuid mis ei pruugi sinu jaoks parimad olla. Seetõttu tasuks enne elukindlustuse tegemist taustauuringut teha ja analüüsida erinevaid pakkumisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles