Mida teha, kui 2-aastane keeldub hommikul riideid selga panemast?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonn
Jonn Foto: SCANPIX

Lohuta ennast mõttega, et peaaegu kõik 2-aastase lapse vanemad on selle probleemiga hädas. Riietumine on hea võimalus näidata enda sõltumatust - midagi, mille ta õpib väga kiiresti selgeks. Ja kui 2-aastane teab, et ta vanemad tahavad, et ta midagi kiiresti teeks, on see täpselt see, mida ta ei taha teha.

Selle asemel, et lapsele näidata, et tema käitumine ajab sind närvi, jää rahulikuks. On üks strateegia, mis toimib hästi: anna lapsele kaks valikut, mitte rohkem. Ütle talle, et ta saab kanda kas enda punast komplekti või sinist dressikomplekti, kirjutab Emmede Klubi.

Teine kasulik taktika on tema hajutada tähelepanu vastumeelsuselt riietumise ja kodust väljumise suhtes. 2-aastased põlgavad üleminekuid ja see on täpselt see, mis sa talle hetkel pakud. Ütle talle midagi sarnast: «Ma tean, et sulle ei meeldi ööriideid seljast ära võtta - need on nii mugavad. Kas sa saaksid oma mudelautot seni hoida, kuni ma sul riideid vahetada aitan?» Sel moel näitad, et saad temast aru ja samas hajutad ta vastumeelsuse ja see ülesanne saabki tehtud.

2-aastastele ei meeldi kiirustamine. Kui vähegi võimalik, üritage hommikul suurt kiirustamist vältida. Selle asemel ärgake üles kas või pool tundi varem ja pange riided õhtul valmis. Sellisel viisil on hommikul vähem võimalusi konfliktideks ja venitamiseks.

Samuti ei tee halba, kui sa lased lapsel valida, mida ta selga paneb. Kui ta tahabki oma ööriideid selga jätta, lasegi tal nendes lasteaeda minna ja pane kaasa varukomplekt riideid juhuks, kui ta meelt muudab. Kui ta tahab nädal aega oma karate-trenni riideid kanda, siis lasegi tal seda teha. Riided lagunevad tõenäolisemalt liigse ja pideva pesemise tõttu ja ta kasvab nendest nagunii väga kiiresti välja.

Sellistes olukordades aitab kõige paremini huumorimeele säilitamine. Loomulikult soovid sa last peast jalatallani korralikult riidesse panna, aga kui astud sammu tagasi ja vaatad - tegelikult ei ole ju suures pildis midagi katki, kui lapsel on erinevad sokid jalas. Nii kaua, kui ta on vastavalt ilmale riietatud (ei ole talvel t-särgi väel ja suvel suusakomplektis), on temaga kõik hästi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles