Kuidas kindlaks teha, kas su laps vajab prille?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoolimata sellest, et viimane kord arsti juures käies kontrolliti ka lapse silmi, mõtled ikkagi, et äkki võib lapsel prille vaja olla. Silmaarst Glen T. Steele'i sõnul on väga tähtis kindlaks teha, kas lapsel on prille tarvis ja kui on, siis tuleb kontrollida, et laps neid ka kannaks.

«Mõne lapse puhul arvatakse, et neil on õpiraskused või isegi arenguraskused, ent tegelikult on neil vaja ainult prille,» rääkis Steele. Tema sõnul tuleks vanematel jälgida paari olulist märki, kirjutab iVillage.

Lase lapse silmi kontrollida. Regulaarne silmakontroll on kõige parem moodus, kuidas kindlaks teha, kas lapsel on prille tarvis. Ameerika lastearstide akadeemia sõnul tuleks silmakontrolli teha enne 6. elukuud, 3-4. eluaasta vahel ja pärast 5. eluaastat. Kui laps on kooliealine, siis tõenäoliselt korraldatakse silmakontrolli koolis.

Steele'i sõnul tasuks lapse silmi lasta kontrollida silmaarstil, sest lastearsti kontrollimismeetodid on liialt üldised. Räägi oma arstiga, et kindlaks teha, milline variant oleks sinu jaoks parim.

Tunne ära ohumärgid. Dr Steele'i sõnul saavad vanemad nii mõndagi teha, et märgata, kas nende lapsel on tarvis prille või mitte. Kui laps kissitab silmi, kaotab lugedes pidevalt järje, hõõrub silmi, katab lugedes ühe silma kinni, hoiab loetavat materjali silmadele väga lähedal, istub telerile võimalikult lähedale või tal on raskusi koolitööde tegemisega, siis võib lapsel prille vaja minna. Ameerika lastearstide akadeemia sõnul peaks järgmine samm olema see, et lapsevanem konsulteerib oma arstiga selles osas, kas laps peaks silmaarstile minema või mitte.

Mõista võimalikke probleeme. Lühinägelikkus on kõige levinum põhjus, miks inimestel prille on tarvis. Kõige selgem märk lühinägelikkusest on silmade kissitamine. Küsi lapselt, kas ta näeb koolis tahvlit hästi ja palu tal tänaval näiteks kõrgemates kohtades olevaid reklaamplakateid lugeda.

Kaugnägelikkus on samuti levinud probleem ja seda laste puhul sageli ei testita, sest kui laps näeb tahvlilt asju lugeda, ei tohiks ju probleemi olla. Jälgi, kas lapsel on kirjutamisraskusi või kas ta toob lugemiseks materjale näole väga lähedale.

Kui laps vajab prille, siis veendu, et ta ka kannaks neid. Üle poole prille vajavatest lastest tegelikult ei kasuta neid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles