Kümme müüti dieetide kohta kummutatud!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna dieedipidamise kohta levib erinevaid lugusid, siis on raske vahet teha, millised neist vastavad tõele ja millised mitte. Kas süsivesikuid tuleks iga hinna eest vältida? Kas vahepalad söögikordade vahel kiirendavad tõesti ainevahetust või mitte?

Selleks, et antud teemas oleks lihtsam orienteeruda, konsulteeris Yahoo! Shine kuulsuste toitumisspetsialisti Kimberly Snyderiga, kelle klientide hulka on kuulunud näiteks Drew Barrymore ja Kerry Washington.

Müüt: söömine pärast kella kaheksat õhtul põhjustab kaalutõusu

Kui tegemist on õhtuse söömisega, siis ei mängi niivõrd suurt rolli kellaaeg, vaid pigem see, millal sa magama lähed. Snyder soovitab õhtusööki süüa vähemalt kolm kuni neli tundi enne uneaega. Kui sa lähed magama kell 23 või südaööl, siis on normaalne süüa õhtust kella 20 paiku.

Müüt: väikesed, sagedased söögikorrad päeva jooksul kiirendavad ainevahetust

Väikesed söögikorrad võivad ajutiselt ainevahetust kiirendada, kuid Snyderi sõnul võib juhtuda, et seedeelundkond saab liigselt koormatud, sest peab terve päeva toitu seedima ja see kulutab palju energiat. Peale selle ei ole keha võimeline toitu täielikult ära seedima, kui pidevalt tuleb uut toitu peale.

Müüt: süsivesikud on sinu vaenlased

Snyderi sõnul ei tasu kõiki süsivesikuid sugugi maha teha. Tema soovitab vältida rafineeritud süsivesikuid ja suhkruid ning eelistada täistera süsivesikuid nagu maguskartuleid ja kinoad.

Müüt: mida rohkem kaloreid menüüst välja jätta, seda suurem on kaalukaotus

Tõepoolest, kalorite tarbimist võiks kontrolli all hoida, kuid nende minimaalseks kärpimine ei aita kaalukaotusele kaasa. Kui sa vähendad kalorite hulka oma menüüs, siis su keha võib arvata, et peab olemasolevaga hakkama saama ning hoiab liigsest kehakaalust kinni. Pakkudes kehale kvaliteetseid ja kiudainerikkaid sööke muutub su keha loomulikul moel ja ilma nälgimata.

Müüt: dieettoidud aitavad kaalu langetada

Paljud toiduained, mida reklaamitakse «dieedi» nime all - külmutatud söögid, lahjemad magustoidud - võivad olla küll kalorite poolest vaesemad, kuid neis pole piisavalt toitaineid, mida su keha vajaks. Selle asemel on neis palju soola ja kunstlikke koostisosi.

Müüt: rasvade tarbimine teeb paksuks

Täpselt nagu ei tasuks süsivesikuid täielikult menüüst välja jätta, ei tasuks maha teha ka kõiki rasvu. Õigete rasvade tarbimine on normaalne, sest need mõjuvad kehale hästi. Tervislikud rasvad on näiteks avokaados, kuid ka neid tasuks süüa mõõdukalt.

Müüt: toidukordade vahelejätmine on tõhus meetod kaalu langetada

Enese näljutamine ei aita kaalunumbrit vähendada. Liiga näljane inimene langetab tavaliselt halbu toitumisalaseid otsuseid, kui ta lõpuks lubab endal midagi põske pista. Pigem tasuks toituda tervislikult ja tasakaalustatult.

Müüt: kui juua rohkem vett, siis on võimalik rohkem alla võtta

On väga oluline, et keha saaks pidevalt piisavalt vedelikku, kuid vedeliku koguse suurendamine ei aita tingimata kaalu alandada. Sageli, kui tunned, et oled näljane, võib asi tegelikult olla selles, et sul on hoopis janu, seetõttu tasuks terve päeva vältel vett tarbida. Ent Snyder hoiatab, et vedeliku tarbimine söögikordade ajal peaks olema limiteeritud, sest see võib seedimise raskemaks muuta.

Müüt: juurviljamahlade joomine on kasulikum kui juurviljade söömine

Snyderi sõnul tuleks juurvilju tarbida igal kujul, et tervis korras oleks. Selle asemel, et juurviljadest mahlu välja pressida, tee need parem kannmiksri abil smuutiks, sel viisil säilivad kõik toit- ja kiudained. Küpsetatud juurviljadest võivad mõned vitamiinid kaduma minna, kuid need on siiski toitvad ja pakuvad palju kiudaineid ja mineraale.

Müüt: kui teed trenni, võid kõike süüa

Snyderi kinnitusel ei vasta see tõele. Tervislik eluviis tähendab seda, et su toitumine ja treening on tasakaalus, su menüüs on palju tervislikke toiduaineid ja sa teed regulaarselt trenni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles