Nõuandeid, kuidas iseendaga paremaks sõbraks saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas otsid pidevalt vastust küsimusele, kuidas õnnelik olla? Kas küsid selle kohta inimestelt, kes tunduvad olevat õnnelikud? Loed eneseabiraamatuid ja -artikleid? Sa pole üksi. Erinevad otsingumootorid seisavad selle küsimusega igapäevaselt silmitsi ja internetis on tuhandeid artikleid, mis lubavad, et üks või teine moodus tagab õnne.

Kui sa oled endaga rahul, siis ei kõiguta sind see, mida teised sinu kohta ütlevad või kuidas sinusse suhtuvad. Ja kuna sarnased inimesed tõmbavad üksteist ligi nagu magnetiga, siis märkad peagi, et enesega rahul olles leiavad oma tee sinu ellu teisedki, kes on samasuguse suhtumisega ja õnnelikud, kirjutab YourTango.

Kuidas saada iseenda parimaks sõbraks ja õppida enesega rahul olemist? Siin on viis nõuannet.

Andesta iseendale

Andesta endale minevikus juhtunu, mida sa ikka veel hinges põed. Sa ei saa seda olukorda muuta, seega võta õppetund omaks ja liigu edasi, lubades tulevikus taolisi olukordi paremini lahendada. Sel moel muutud vabamaks ja saad paremini lõõgastuda.

Mõista, et sa oled täielik

Põhjus, miks enamik meist ei taju, et nad on tegelikult täielikud inimesed, peitub selles, et nad ootavad, et keegi teine tuleks ja tekitaks neis täieliku inimese tunde. Ent me peaksime hoopis omaks võtma mõtte, et me kõik oleme juba niigi täielikud. Ja kui me ka poleks, ei oleks võimalik, et keegi teine meid täielikuks muudab. Kui me ulatame oma õnne kellegi teise kätesse, siis on suur oht, et teine inimene võib meid alt vedada.

Suhe peaks ühendama kaht eraldiseisvat inimest, et luua kolmas, suurem liit, mille osaks on sul au olla. See, kui pead teist inimest oma teiseks pooleks, tekitab vaid ebakindlust, mis omakorda loovad armukadedust, vägivaldsust ja truudusetust. Miks sa peaksid tahtma, et su õnne määrab miski või keegi, kes seisab sinust väljaspool?

Õpi end tundma

Millisel ajahetkel oled endaga kõige rohkem rahul? Kas siis kui sa üksi olles raamatut loed? Või aknast kaunist vaadet naudid? Või oma lemmik muusikat kuulad? Kuidas su keha end tunneb? On su eluviisid tervislikud? Mitte keegi pole sinust õnnelikum, kui su keha näeb hea välja ja kõik funktsioonid töötavad korrapäraselt. Õpi oma keha armastama ja ole endaga rahul.

Vaata end...

...ja märka, kui imeline sa oled. Räägi endale positiivseid asju. Isegi supermodellidel on asju, mis neile enda juures ei meeldi, seega ära arva, et sa oled ainuke, kes endaga rahul pole. Sa võid õnnelik olla ka siis, kui tahaksid mõnda asja enda juures muuta. Milles sa hea oled? Milles tahaksid end paremaks muuta? Millised on su oskused ja mida oled elu jooksul õppinud? Mis on parim asi, mis sa teinud oled? Kas oled märganud, et mõne uue inimesega kohtudes küsid temalt taolisi küsimusi? Me õpime teisi inimesi tundma, aga harva uurime neid asju endalt. Ja kui keegi teine meile selliseid küsimusi esitab, siis vastame harva nii, nagu vastaksime iseendale. Mis viibki viienda nõuande juurde...

Esita endale küsimusi

Selleks, et end paremini tundma õppida, esita endale neid küsimusi, mida küsiksid kohtingul uuelt kaaslaselt. Sinu suhte kvaliteedi määravad kindlaks küsimused, mida sa endale esitad. Küsi häid küsimusi ja küsi palju, et luua tugev, terve suhe iseendaga.

Ole teistest eraldi ja tunne end üksinda olles õnnelikult. Alguses võib tunduda imelik see, et eelistad üksi aega veeta, aga tea, et üksindusel ja üksildusel on vahe. Näiteks dr Wayne Dyer on öelnud: «Sa ei saa olla üksildane, kui sulle meeldib see inimene, kellega sa üksi oled.»

Tervita oma sisemist võimu. Sa oled võimeline õnne tundma ja väärid seda, hoolimata sellest, mida teised teevad või ütlevad. Kui sa ei looda õnne tundmiseks teistele, siis on su suhted tunduvalt tähendusrikkamad ja sügavamad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles