Vaata, kes on Eesti edukaimad ärinaised

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Mereagnetuuri omanik Galina Ignatenko koos poegade Danili ja Alekseiga.
Eesti Mereagnetuuri omanik Galina Ignatenko koos poegade Danili ja Alekseiga. Foto: Annika Haas

Forbesi detsembris ilmuv number on pühendatud Eesti kõige edukamatele ärinaistele.

Forbes võrdles nii ettevõtte omanikke kui ka tegevjuhte, selgitamaks, kes mõjutavad ettevõtte tulemusi kõige rohkem. Kasutades unikaalset metoodikat, mõõtis Forbes käivet ja kasumit iga kandidaadi juhitud ettevõte kohta eraldi, samuti uuris ettevõtte ekspordi edukust ja tagasilööke. Hindamisel kasutati kokku 12 kriteeriumit, Forbes võttis arvesse iga kandidaadi edukuse põhimõttel, et edetabelisse pääseks ainult isiklike saavutuste tõttu.

«Me näeme, et naised on sageli saavutanud äris juhtivaid kohti ja Eesti ei ole selles osas erand. Eestis on naised hõivanud 15,7 protsenti juhtivatest ametikohtadest,» kommenteeris edetabeli tulemusi Katrīna Iļjinska, Forbes Baltikumi toimetuse juhataja.

Personaliotsingu ettevõtte HR Factory müügi- ja turundusjuht Pille Seppar märgib, et Eesti naised on kõrgemalt haritud kui mehed, kuid nende palk on keskmiselt 28 protsenti madalam. «Siiani valitseb stereotüüp, et meesjuhid on tavaliselt tugevamad liidrid, nad on edukamad ja ratsionaalsemad.» Statistika järgi töötab enamik naisi rohkem tervishoiu, sotsiaal-, hariduse ja hotellinduse valdkonnas.

Forbesi edetabel 25 kõige edukamast Eesti ärinaisest näitab aga teistsugust pilti: 35 protsenti töötavad tootmis-, 16 protsenti finants- ja 12 protsenti naftaäris ning ülejäänud teistes tööstusharudes.

Esikümnesse kuluvad järgmised naisjuhid: esikohal ESTMA omanik Galina Ignatenko, edasi finantsettevõtte Genteel omanik Tiina Mõis, naftakompanii Orlen Eesti juhatuse esimees Siret Liivamägi, Statoil Fuel & Retail Estonia juhatuse esimees Kai Realo, naftakompanii Reval-Oil kaasomanik Mare Kolsar, HK Scan Oy turundusdirektor Anne Mere, kaasomanik Lenne OÜ-s Meeli Leeman, kaasomanik Baltic Maritime Logistic Groupis Karin Nurmetalo, ainus naine Swedbanki juhatuses Ulla Ilisson ja Premia Foods juhatuse esimees Katre Kõvask.

Forbes edetabeli naistest on 52 protsenti ettevõtete omanikud ja 48 protsenti ettevõtete juhid. Noorim osaleja edetabelis on ainult 36 aastat vana ja vanim 71-aastane. Keskmine reitingus osalejate vanus on 46. Tundub, et Forbesi edetabelis olevad naised teevad oma tööd õigesti – nad on kasvatanud ettevõtete käivet 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles