Lugeja kirjutab: kellele on jõule vaja?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24.ee lugeja kirjutab sellest, kuidas lapse sünd pani teda mõistma traditsioonide tähtsust.

Jõulude eel tekib igal aastal arutelu, et kellele ja milleks neid jõule vaja on ja kas üldse on. Ilmselt on see meie ajalooline ja kultuuriline taust, mis selliseid mõtisklusi soosib. Sügavalt usklikes maades ei ole sellist teemat vist olemaski.... Et milleks jõulud? Jõulud on usk, traditsioon, püha.

Ka mina olen sellest põlvkonnast, kus jõule veel tähistada ei tohtinud. Tähistati nääre ja ausalt öeldes pole minu jaoks palju muutunud. Kuupäevad ehk ainult.

Olen läbi elanud väga erinevaid jõule ning olen olnud ka sellises perioodis, kus ma lihtsalt ei tahtnud mingeid pühi tähistada - see tundus justkui suur kohustus ja muud midagi.

Mäletan lapsepõlve jõule pere keskel ja see kõik oli imetore. Oma elu alustades ja kodunt ära kolides ei pööranud ma jõuludele suurt tähelepanu. Olen veetnud imelised jõulud Ameerikas, kus istusime jõuluõhtul sõprade pool, söögiks pakk pelmeene. Lobisesime ja mängisime peaaegu hommikuni kaarte. Ei kuusepuud, ei kinke. Aga meil oli niigi tore ja ma ei tundnud millestki puudust. Pealegi on Ameerikas jõuluhõngu igal sammul, nii et kui seda sinu enda kodus ei ole, ei jää sa sellest siiski ilma.

Ajaring sai mingis mõttes täis mu lapse sünniga. Tekkis soov talle midagi edasi anda. Traditsioonide edasi andmine on üks osa lapse kasvatamisest.

Alles nüüd olen ma aru saanud, milleks on olemas traditsioonid. Milleks on näiteks olemas jõulud! Traditsioonid ei ole kohustus. Või kui ongi pisut, siis iga inimene vajab oma elus ka kohustusi. See annab elule mõtet ja pidepunkti, eriti just rasketel aegadel, kui kõik muu sinu ümber tundub laiali lagunevat.

Iga inimene tahab midagi uskuda. Eestlane pole harjunud uskuma, saan sellest aru. Aga miks mitte uskuda vähemalt traditsioonide jõudu? Loomulikult ei pea jõulude ajal kohutavalt rabelema, et kõik oleks täiuslik. Võtame jõule kui kingitust. Ühte kindlat asja, mis kordub igal aastal.

Kel pole oma traditsioone, võib need ise luua. Täpselt sellised nagu ise soovib. Võib-olla me oleme harjunud, et jõulud on millegi saamise aeg, et keegi teine peab looma jõulumüstika ja meie ise naudime seda?

Kuidas oleks, kui loodaks rohkem endale ja püüaks endast midagi anda. Kas või iseenda jaoks?

Igaüks vajab elus pidepuntki, usku ja lootust. Jõulud annavad selleks hea raamistiku - kasutame siis seda! Ärge mõelge selle peale, kuidas jõulud peaks olema. Looge oma jõulud, oma sisetunde järgi. 

Ilusat pühadeaega kõigile!

Selle kirja autor valis endale auhinnaks Avoni E-defence Multi-shield SPF30 kreemi. Kirjuta Sinagi! Vaata lähemalt SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles