Mis on raseduse ajal lootele kahjulikum – sigaret või nikotiiniplaaster?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis mõjub raseduse ajal lootele halvemini, kas see, kui lapseootel naine suitsetab või see, kui ta kannab nikotiiniplaastrit? Ilmselt arvad, et vastus on lihtne, loomulikult on suitsetamine hullem. Või kas ikka on?

Kui mõtled raseda naise tervisele, siis on tegelikult õige see, et suitsetamine on kahjulikum, aga kui rääkida lootest ja loote arengust, siis võib nikotiini sisaldav plaaster olla sama kahjulik kui sigaret, kirjutab The Stir.

Kuigi sigaretisuits on emale kahjulik ja sigarettides on palju kemikaale, mida isegi teadlased täielikult ei mõista, tekitab nikotiin probleeme beebidele. Näiteks pärsib nikotiin beebi aju arengut. Kui rase naine kannab nikotiiniplaastrit, siis on beebil kogu aeg kokkupuude nikotiiniga. Olenevalt sellest, kui palju naine on harjunud suitsetama, võib plaastri kandmine lootele isegi kahjulikum olla kui suitsetamine.

Ent kõige selle juures on ka üks hea uudis: kui ema teeb nikotiinikoguste vahele pause, siis sel hetkel saab beebi aju osaliselt kahjustustest taastuda. Kuid parim lahendus on siiski see, kui rase naine jätab päevapealt suitsetamise maha ega kanna nikotiiniplaastrit. See mõjub hästi nii emale kui lapsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles