Nippe, kuidas panna lapsi sööma seda, mida nad süüa ei tahaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Olgem ausad, lapsed ei hooli sellest, kui sa paned neile taldrikule gurmeeroogasid, ka mõni igapäevasem toit võib neis vastumeelsust tekitada. Kuidas panna lapsi sööma asju, mida nad süüa ei taha?

Järgnevalt on välja toodud mõned nipid, mida tasuks pirtsakate laste puhul proovida, soovitab Allwomenstalk.

Lase lapsel valida

Jah, lapsed peavad sööma juurikaid ja köögivilju, aga kui lased lapsel ise valida, milliseid neist ta süüa eelistaks, siis on tal kontroll selle üle, mis ta taldrikul toimub. See võib viia selleni, et laps sööb juurvilju ilma suurema kisata, sest ta sai ise valida, mida süüa. Paku lapsele vähemalt kaks valikut. Sama kehtib ka puuviljade puhul.

Ära sunni last sööma

Kindel moodus, kuidas tervislikud toiduained lapse jaoks vastumeelseks muuta, on see, kui sunnid teda midagi sööma. Kui laps teab, et sa tahad, et ta midagi sööks, siis ta võitleb sellele kindlapeale vastu. Aseta parem taldrik lapse ette ja söö rahulikult oma toitu. Kui ta on näljane, siis ta proovib sööki. Kui ei ole, siis ürita hiljem uuesti.

Ole eeskujuks

Kui porgandid panevad sind nina kirtsutama, siis pole ime, et laps ka neid süüa ei taha. Lapsed järgivad vanemate eeskuju, seega kui ta näeb, et sa sööd isukalt juurvilju, siis proovib ta tõenäoliselt neid ka ise. Mõnikord pead võib-olla mõne toidu puhul head nägu tegema, aga see ohverdus tasub end ära.

Valmista vaid üks toit

See võib kõlada imelikult, aga ära valmista söögiks lapsele eraldi mõnda tema lemmiktoitu. Kui terve pere sööb kana, siis sööb ka laps kana. Kui sa iga kord talle eraldi toidu valmistad, siis see õpetab talle, et ta ei pea sööma asju, mida ta süüa ei taha.

Kutsu laps söögitegemisel appi

Üks parimaid mooduseid, kuidas julgustada last uusi asju proovima, on lubada tal koos sinuga süüa teha. Ta tunneb uhkust, et on saanud aidata valmistada midagi maitsvat tervele perele. Veendu, et köögis oleks lapse jaoks turvaline ja ära lase teda kuuma pliidi lähedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles