Armukadedus – kas armastuse pärisosa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armastusest rääkides usuvad paljud, et armukadedus on selle tõenduseks. Teised jälle on veendunud, et armukadeduse puhul on tegemist kaaslase vabaduse piiramisega. Olgu, kuidas on, armukadedus ei ole positiivne emotsioon. Sellest, kuidas armukadedusega toime tulla, kirjutab ajakiri Sensa.

Kui partner on armukade:

1. Ära vasta viha või eemaletõmbumisega, vaid pööra tähelepanu armukadeduse tegelikule põhjusele. Kõik inimesed ei ole armukadedad ühel ja samal põhjusel. Vahel on põhjuseks emotsionaalne ebaküpsus, vahel aga ärgitame oma käitumisega ise valesid eeldusi ja vääritimõistmisi või on meie partneril olnud minevikus kogemusi, mis panevad teda sinu kaotamist pelgama. Armukadedus võib esile kerkida siis, kui oleme partneri mitmesuguste kohustuste, laste kasvatamise või mõne probleemiga üksi jätnud. Kui suudad aru saada, milles asi, on juba lihtsam tegevusplaane teha.

2. Räägi partneriga ja ole mõistev. Rahulik lähenemine ja valmisolek üheskoos probleemile lahendus leida on rohkem abiks kui viha, kaitsesse tõmbumine või vaidlusse laskumine. Kui näed, et sinu teod kutsuvad esile jõulise reaktsiooni, ole valmis end muutma, jättes endale sealjuures õiguse valida harjumusi ja käitumist, mis ei ole kellelegi haavav.

3. Leidke ühine lahendus, tegevuskäik ja plaan. Suhte taastamiseks tuleb teil mõlemal võtta vastutus oma tegude eest. Saavutatud kokkulepe peab olema aus ja mõlemale poolele vastuvõetav.

4. Ära lõpeta enne, kui lahendus on leitud. Kui te ei suuda probleemi omavahel lahendada, otsige professionaalset abi. Objektiivse kõrvaltvaataja pilguga professionaal saab anda nõu, kuidas taas suhtlema õppida ja vastastikune usaldus taastada. Alati pole see ometi võimalik. Kui teine inimene ei austa sinu õigusi, solvab ja süüdistab sind ebaõiglaselt, ei ole vahel muud lahendust, kui lahku minna. Ent vähemalt oled sa teinud kõik võimaliku, et suhet päästa.

Mida teha siis, kui sina oled armukade:

1. Mõista oma tegelikke tundeid. Armukadedus on segu hirmust ja vihast, ning kuna tegu on väga erinevate emotsioonidega, on ka sinu reaktsioon neile erinev. Kõhtu krampi kiskuvad ja rinnus rebivad emotsioonid on tõenäoliselt hirmu väljendused, samas kui rusikasse kiskuvad käed ja pinges lõug viitavad vihale. Kui oled määratlenud oma tunnete olemuse, küsi eneselt, kust need tunded pärinevad ja mis neid äratas. Sel moel oled valmis end partnerile ka tegelikult avama.

2. Väljenda oma tundeid enesekindlalt. Kui ütled otse, kuidas sa end tunned, selle asemel et partnerit rünnata või süüdistada, on oodata ka sootuks teistsugust reaktsiooni – kaitsesse tõmbumise asemel võib partner olla palju lugupidavam ja mõistvam. See iseenesest võib juba suure hulga sinu pingetest leevendada.

3. Mõista, mille eest see tunne sind tegelikult hoiatab. Igas kriisiolukorras peitub ka arenguvõimalus. Võib-olla on aeg mõni emotsioon omaks võtta või ravida pikalt valu teinud haav. Vastuseid otsides jõuad eneses ka selle paigani, mis on viimaks valmis tervenema. Tee endale selgeks oma elu prioriteedid ja küsi, mis sulle oluline on. Tee seda neutraalsemalt pinnalt – jättes kõrvale abitustunde, hirmu ja viha.

4. Loobu piiravatest uskumustest, mis armukadedust põhjustavad ja suhet õõnestavad. Mõistes probleemi tegelikke põhjuseid, pääsed ligi ka sügaval sisimas pesitsevatele uskumustele, mis ei lase sul olla õnnelik ja rahulolev. Asenda need jõuduandvate ja positiivsete uskumustega ja õpi andestama. Selleks sobilikke tehnikaid on mitmeid, kindlasti leiad nende seast selle, mis sulle parim on.

Loe lähemalt armukadedusest ja sellest, kuidas armukadedusega toime tulla detsembrikuu ajakirjast Sensa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles