Tassikoogid – uus suur mood

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tartus Tassikoogi kohvikut pidavate hobikokkade Marian Kundi ja Aljona Gorbatškova isuäratava dekooriga tassikoogid ei jäta kedagi ükskõikseks. Imetlege ja maitske, kui julgete, tehke järele.

Nagu Murphy seadus, läks Tassikoogi kohviku noorte perenaiste Marian Kundi ja Aljona Gorbatškova esimene tassikookide partii untsu. See juhtus umbes aasta eest, kui viimased pisiasjad olid Tasku keskuse aatriumis kohviku avamiseks veel puudu ja sõber neilt ootamatult sünnipäevapeoks tassikooke tellis.

«Mingi hinna eest ei tahtnud ära öelda,» meenutab Marian Kund, miks küpsetati koogikesed lõpuks tema koduköögis. Olgugi et enne oldi paar kuud retsepte välja mõeldes ja prooviküpsetamisi tehes veetnud unetuid öid, ei õnnestunud tol korral ükski kreem ja tulemus polnud üldsegi mitte see, mida nad vaimusilmas ette olid kujutanud.

See kaht hakkajat tartlannat siiski ei heidutanud ja unistust päris omast armsast kohvikust nad kõrvale ei heitnud. Peokülalised aga kiidavad ebaõnnestunud väljanägemisega tassikookide maitset siiani.

Muide, just ahvatlev välimus ongi üks tassikookide tunnusmärke ja nende romantiliste koogikeste kaunistamisel kehtib reegel, et rohkem on parem. Kreemid, nonparellid, vahukooremütsid, kommid, küpsisepuru, marjad... Kund mäletab hästi, kuidas ta pärast Kopenhaageni toidumessi vanalinnas jalutas ja poppide cupcake’ide ehk tassikoogi-kohvikute kirevaid vitriin­aknaid imetles – nähtust elevil, ei tulnud tal isegi und, ja ideed-visandid paberil, oli ta Tartus tagasi, peas mõte ise midagi säärast teha.

Justkui kaunid asjakesed

Paari nädala pärast oli tal koos erilise muffiniküpsetaja-ande ja ärikogemusega Aljona Gorbatškovaga firma loodud. «Praegu on põhiliselt Aljona see, kes maitseid sobitab ja parimat toorainet otsib. Minule jääb pigem asjaajamine,» kirjeldab õige mitu aastat toitlustuses töötanud ja mitme restorani sünni juures olnud Kund tööjaotust.

Ja kui alguses tuligi koogilooming nende endi käe alt, siis nüüdseks mõtleb välja ja vormib tassikooke terve kondiitrite naiskond. Ning mis seal salata, tihtilugu on kaks hobikokka proffide kõrval ise õppuri rollis, mis siis et endal palju koolitusi läbitud.

«Eks meid tassikookide juures see naiselikkus ja mängulisus kõige rohkem võlubki, iga päev võib midagi uut välja mõelda. Ja kui nii saab öelda, siis igasse retsepti põimime ka oma hinge sisse,» ütleb Kund, kelle enda lemmik on banaani-šokolaadi tassikook. Tema kompanjon peab enim Brita tassikoogist, mis juba on tõusnud kohviku uue menüü hitiks. Ent kundedele maitseb ka vanilli ja šokolaadiga klassika, oma fänkond on vaarika-piparmündi variandil.   

Tornid tassikookidest

Iseäranis meeldivad kohviku perenaistele tellimused, mille puhul  fantaasiale piire ei seata. Näiteks pulmatordid, kus torni laotud tassikoogid moodustavad mitmekorruselise tordi. Või sünnipäevatordid, kus tassikookide kate on kreemiga ühendatud üheks pildiks. Isegi abieluettepanekuks on tassikooke tehtud.

«Meie lisame tassikookidele ka täidise, et need eriti mahlased tuleksid,» võrdleb Kund oma firmakooke teistega. Kui uurida vormilt üsna sarnaste muffinite ja tassikookide vahet, siis nende sisu eristab tema sõnul põhiliselt rasva, suhkru ja jahu suhe tainas. Kuigi selle määrab suuresti autor, on muffinites pisut suurem rõhk jahul, tassikookides rasvainel ja suhkrul. Ja muidugi, muffineid tavaliselt ei kaunistata.

Tallinna maiasmokad saavad Marian Kundi ja Aljona Gorbatškova tassikoogi-imet maitsta peatselt Kalamajas avatavas restoranis Diip.

Brita tassikook (4-5 tk)

Tainaks:

•    50 g võid

•    20 g toorjuustu

•    2 munakollast

•    35 g jahu

•    1 tl küpsetuspulbrit

•    2 sl piima

Beseeks:

•    3 munavalget

•    30 g suhkrut

Pärast ahjust võtmist:

•    20 g moosi (nt vaarika)

•    70 g vahukoort

Võta tavasuuruses pesadega silikoonist või metallist muffinipann. Mõõda koostisained. Sulata või ja jäta jahtuma. Mikserda munakollased ja suhkur mõnusalt vahuliseks nagu kogelmogel, lisa jahtunud sulavõi. Sega jahu hulka küpsetuspulber ja mikserda see munakollaste sekka. Lisa tainale ka toorjuust ja piim.

Pane tainas pritskoti või jäätisekulbiga küpsetuspaberist muffinivormidesse ja need omakorda muffinipanni pesadesse. Pea meeles, et kook kerkib õige tainaga umbes poole võrra ja et beseele on vaja ruumi jätta.

Beseeks vahusta munavalged. Alusta väiksemast kiirusest, suurenda seda tasapisi. Siis hakka järk-järgult suhkrut lisama. Jätka vahustamist, kuni tunned, et mass on piisavalt tihke. Jaga beseemass koogivormidesse taina peale.   

Sõltub ahjust, kuid tassikoogid võiks umbes 175-kraadises ahjus küpseda 20 minuti ringis. Hinda silma järgi – tähtis on, et kook oleks krõbeda kattega. Tõsta küpsenud koogid pannilt ahjurestile kuivama, siis saavad need igast küljest hingata ja rasv ei kogune põhja. Kui koogid on jahtunud, tee teelusikaga keskele pisike auk ja pane sinna moosi. Mütsikeseks pane peale vahukoort.

Minivaimustus

Muffinipannil võib minivariandis teha peaaegu kõike, ütleb Maire Suitsu, kelle tänavune raamat «Minimood köögis» juhib  muffiniküpsetajad kirevamatele kokandusradadele ja tutvustab selle panni ebatraditsioonilisi kasutusviise.

Uskuge või mitte, kuid muffinipanni küpsetuspesades annab magusate ja soolaste muffinite kõrval teha tillukesi pitsasid, quiche’e, isegi muna-, kartuli- ja vorstirooga, hakklihakakukesi, pannkooke. Ning muidugi ka uhke kreemi-, glasuuri- ja puistedekooriga ehitud tassikooke.

Lisaks retseptidele on raamatus ka praktilist nõu. Kel näiteks veel muffinipanni pole, võiks ostuotsusel arvestada seda, et tunnustatud tootjate silikoonist panni pesadest saab suutäie kätte kõige vähesema vaeva ja suuremate kahjudeta. Metallist pannil tuleb pesad ilmtingimata rasvainega võida ja kui retseptis soovitatud, ka saiapuru või riivsaiaga üle puistata. Kui miniküpsetises pole muna, sobivad vooderduseks ka kurrutatud küpsetuspaberist vormid.     

Kartuli-vorsti-munaroog

muffinipann 12 tavasuuruses pesaga

•    võid või küpsetusmargariini

•    riivsaia

•    4 sl (oliivi)õli

•    1,5 dl vürtsikat suitsuvorsti pisikeste kuubikutena

•    0,5 dl hakitud sibulaid

•    1 l pisikesi kartulikuubikuid (keetmata)

•    1 peenestatud küüslauguküüs

•    1 väikese kuhjaga tl peent soola

•    0,5 tl paprikapulbrit

•    6 muna

Kata muffinipanni pesad pehme rasvainega, puista üle riivsaiaga. Aja suurel pannil keskmisest veidi kõrgemal kuumusel tuliseks 2 sl õli. Kuumuta selles pidevalt segades vorstitükikesi, kuni ääred hakkavad pruuniks tõmbuma, tõsta kurnlusika abil kaussi. Vähenda pliidikuumust, pane pannile sibul ja kuumuta segades 2–3 minutit. Lisa ülejäänud 2 sl õli ja kartulikuubikud. Kuumuta aeg-ajalt segades 15–20 minutit ehk pehmenemise ja kerge pruunistumiseni. Viimasena lisa küüslauk, 0,5 tl soola ja paprikapulber. Sega hästi läbi, kuumuta veel 1 minut. Tõsta pliidilt, sega kausis vorstitükikestega.

Klopi munad lahti, lisa ülejäänud sool. Sega kokku kartuliseguga. Jaga pannipesadesse. Küpseta 175 °C ahjus 20–25 minutit ehk kuni kakukesed on kerkinud, korralikult hüübinud ja pinnalt pruunistunud. Tõsta pann ahjust restile, lase veidi jahtuda ja võta kakud välja. Serveeri kuumalt eineroana või jahtunult sõrmesuupistena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles