Kolm lihtsat sõna, mis lõpetavad lapse jonni

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonn
Jonn Foto: SCANPIX

Kui laps midagi tahab, siis ta muudkui küsib... ja küsib... ja käib peale, kuni lapsevanem lõpuks järgi annab. Ent sellele halvale harjumusele saab lõpu teha kolme lihtsa sõna abil: «Küsitud ja vastatud.»

See tehnika pärineb lastekasvatusraamatute autorilt Lynn Lottilt, kirjutab Life Hacker.

See on väga lihtne. Kui 7-aastane poisipõnn on otsustanud aeda suure augu kaevata, kuid saab esialgu vastuseks «ei», siis tõenäoliselt on ta peagi sama küsimusega tagasi. Seekord on küsimus illustreeritud mitme palun-sõnaga, et lapsevanem ikka aru saaks, et poiss tahab väga seda auku kaevata.

Selle asemel, et end korrata ja lapsele loengut pidama hakata, käitu järgmiselt:

Küsi lapselt: «Kas sa tead, mis asi on «küsitud ja vastatud»?» (Tõenäoliselt vastab ta eitavalt).

Küsi: «Kas sa küsisid minult enne augu kaevamise kohta?» (Ilmselt on vastus jaatav).

Küsi: «Kas ma vastasin sellele?» (Arvatavasti vastab laps: «Jah, aga...»).

Küsi: «Kas ma näen välja sellise ema/isa/lapsevanemana, kes muudaks oma meelt, kui ta on juba küsimusele vastuse andnud?» (Tõenäoliselt jalutab põnn pettunud ilmega minema ja tegeleb augu kaevamise asemel millegi muuga).

Kui laps peaks aga sama küsimusega kolmandat korda sinu juurde tulema, ütle talle lihtsalt: «Küsitud ja vastatud.» Rohkem sõnu polegi vaja. Kui see tehnika on teile juba tuttavaks saanud, siis saab vaid nende sõnade abil lapse pealekäimisele lõpu teha.

Oluline on see, et mõlemad vanemad kasutaksid antud tehnikat järjepidevalt, et see lastele meelde jääks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles