Miks on nii keeruline raha kõrvale panna?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt oled mingil hetkel elus pidanud tõdema, et kuigi sa teenid piisavalt raha, pole mingil põhjusel võimalik raha kõrvale panna. Põhjus on lihtne: iga sissetuleku suurenemisega, suureneb ka väljaminekute arv ja raha kogumisest ei tule midagi välja.

Miks suureneb sissetulekuga seoses ka väljaminekute hulk? Tavapärane vastus sellele on, et «elustandardi hoidmiseks». Kui sissetulek suureneb, kipuvad inimesed rohkem ostma ja kulutama, et oma elukvaliteeti samana hoida, kirjutab iDiva.

Pealegi on teada, et materiaalsete ostude tegemine tekitab kõrgendatud meeleolu ja rahuldust.

Suurim probleem seisneb selles, et inimesed mitte ei osta rohkem, vaid ostetakse asju, mis löövad eelarve lõhki. Midagi ostes tahame ju, et see oleks parima kvaliteediga. Seega seisneb probleem selles, et iga ostu juures ajame «parimat» taga.

Oletame, et sa lähed uut mobiiltelefoni ostma. Esimene asi, millele sa mõtled, on see, kui suur on su eelarve, kui palju sa kulutada saad. Kui eelarve on paigas, peaksid tegema veidike taustauuringut, et näha, millised telefonid on selle hinna eest saadaval.

Telefonipoodi jõudes tutvustab müüja sulle aga teist mudelit, millel on rohkem lisasid ja ka hind on soolasem, kui sa esialgu plaanisid. Ent mudel tundub olevat hea ja tavaliselt soetatakse mobiiltelefon pikemaks ajaks kui vaid aastaks.

Lõpptulemus ongi see, et ostad kallima telefoni ja õigustad ostu sellega, et lähiajal sa uut mobiili osta ei kavatse. Aga see ongi tegelikult lõks. Mõtle, kui palju asju sa oled sellise mõtteviisiga oma elu jooksul ostnud.

Siin peitubki põhjus, miks on niivõrd keeruline raha kõrvale panna, hoolimata sellest, et su palk on piisavalt suur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles