Koduse leiva retsept: kadakamarjadega rukkileib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadakamarjadega rukkileib
Kadakamarjadega rukkileib Foto: Eha Karus

20. novembril on «Leiburi Leivategu 2013» finaal, kus selgub tänavune Eesti parim kodune rukkileib ja selle küpsetaja.Finaali pääses üheksa leivaküpsetajat Eesti eri paikadest. Üks neist on Eha, kes viib finaalüritusele hindamiseks kaks leiba. Kadakamarjadega rukkileival on retsepti autori meelest väga omapärane maitse. Tasub järele proovida!

Kogused:

  • 1 liiter vett
  • 1,1 kg täistera-rukkijahu
  • 2 spl nisujahu
  • 200 g juuretist
  • 130 g suhkrut
  • 4 tl meresoola
  • 3 sl oliiivõli
  • 2 tl koriandrit
  • 3 tl linnaseekstrakti
  • 30 g kuivatatud kadakamarju

1 kg leiva omahind umbes 90 senti ja antud kogusest saab 2,2 kg leiba.

Valmistamine

Sega 1 liiter vett, 200 g juuretist, 3 tl linnaseekstrakti ning 400 g rukkijahu ja pane sooja kohta 16-24 tunniks seisma.

Seejärel lisa ülejäänud ained ja sõtku tainast, kuni sellesse tekib «lurts», mis näitab, et tainas on valmis ja hästi õnnestunud. Kõige lõpus lisa kadakamarjad: siin on kaks varianti - esiteks võib marjad veskis jahvatada ja lisada seejärel tainale või teine variant lisada terved marjad. Jahvatatud kadakamari annab leivale kerge kadakase maitse, seevastu terved marjad jäävad kergelt krõmpsuvad ja marjade sees on ka seemneid tunda.

Seejärel pane tainas võiga määritud vormidesse, tee pealt märja käega siledaks. Tee peale kerkimisaugud ja lase kaetult kerkida 3 tundi.

Täidetud vormid tõsta eelsoojendatud ahju (240 kraadi). Küpseta: 10 minutit 240 kraadi juures ja edasi 50 minutit 210 kraadi juures.

Võta leivad välja ja pritsi peale veidi vett, kata rätikuga ja lase 7-10 minutit jahtuda, siis kalla leivad vormidest välja ja kata rätikuga, kuni leivad lõplikult jahtuvad.

Minu ahjus on leiva küpsemisaeg 60 minutit ja veekaussi pole vaja ahju panna, leivad jäävad paraja koorikuga ega kuiva liialt ära.

Igapäevaselt teen leivatainast tunde järgi juba aastaid, ainete koguseid ei mõõda ja ükski leivategu pole ebaõnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles