Koduse leiva retsept: särtsuleib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Särtsuleib
Särtsuleib Foto: Nele Laanemaa

20. novembril on «Leiburi Leivategu 2013» finaal, kus selgub tänavune Eesti parim kodune rukkileib ja selle küpsetaja.Finaali pääses üheksa leivaküpsetajat Eesti eri paikadest. Üks neist on Nele, kes viib finaalüritusele hindamiseks oma särtsuleiva.

Vaja läheb:

  • peotäis juuretist eelmisest leivateost
  • 0,5 l käesooja vett
  • 650-750 g täistera-rukkijahu
  • 250 g linnaseekstrakti
  • 1,5-2 tl soola
  • 1 dl suhkrut (võib kasutada ka pruuni Demerara suhkrut)
  • 2x2 cm kuubik värsket ingveri
  • 100-150 g kuivatatud ploome
  • 2 keskmist porgandit
     

Nende koguste järgi saab umbes 1,5 kg leiba, mille omahind on ligikaudu 2,60 eurot.

Esimesel päeval sega käesoe vesi linnaseekstrakti ja juuretisega. Lisa jahu nii palju, et tekiks keefiritaoline kört. Kata nõu rätikuga ja pane sooja kohta kerkima. Hea oleks, kui segu saaks hapneda vähemalt 8 tundi, aga pikem aeg tuleb ainult kasuks (lisab leivale hapukust).

Teisel päeval lisa veidi mullitavale segule soola ja suhkrut (1 spl jäta alles). Riivi teise nõusse porgand ja ingver ning sega allesjäänud suhkruga. Lõika ploomid veidi väiksemaks ja sega porgandisegule juurde. Nüüd lisa taignasse jahu ja seejärel porgandisegu. Sega hästi läbi.

Võta leivavorm ja vajadusel vooderda see küpsetuspaberiga. Aseta tainas vormi ja silu niiske käe või lusikaga siledaks. Jällegi pane sooja kohta rätiga kaetult kerkima umbes 3 tunniks või seniks kuni näed, et leib on mõnusalt kerkinud.

Kuumuta ahi maksimumini. Pane leib ahju. Küpsemise käigus vähenda kuumust. Küpsemise aeg on umbes 45-55 minutit.

Et leib ei muutuks jahtudes kõvaks, kata see niiske rätikuga.

Head isu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles