Mida tasuks teada rasedusaegsete venitusarmide kohta? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas rasedusaegsed venitusarmid tekitavad sinus paanikat? Asjatult. Paljud valearvamused on selle kosmeetilise probleemi liiga suureks ajanud. Selleks, et su rasedus oleks ilus ja saaksid muretult enda ning lapse tervisele keskenduda, konsulteeris iDiva günekoloog Kiran Coelhoga, kes rääkis täpsemalt venitusarmidest.

Rasedusaegsed venitusarmid on joonekesed, mis võivad raseduse ajal nahale tekkida. Need ei kujuta endast mingit ohtu emale ega lapsele, kuid osasid naisi häirib venitusarmide väljanägemine.

Venitusarmid ei pruugi raseduse ajal tekkida vaid kõhupiirkonda. Need võivad tekkida ka rindadele, reitele, puusadele, alaseljale või pepule. Kuigi venitusarme võib esineda ükskõik millises kehapiirkonnas, tekivad need tõenäolisemalt kohtadesse, kus on rohkem rasva.

Venitusarme võib tekitada järsk kaalutõus. Ideaalne kaalutõus pärast 20. rasedusnädalat on 9-12 kilogrammi, nädalas võiks juurde tulla umbes 0,5 kilogrammi. Järsk või liigne kaalutõus võib tekitada venitusarme, eriti raseduse kolmanda trimestri alguses.

Müüt on seegi, et saledatele naistele ei teki venitusarme. Venitusarmid tekivad raseduse ajal seetõttu, et nahk on pidevas liikumises, muutudes laiemaks ja tõmbudes kokku, mille tõttu võivad nahakoed sisemiselt rebeneda. Venitusarmid võivad tekkida kõigil inimestel, hoolimata kehakujust. Hinnanguliselt võib öelda, et umbes 90 protsendil naistest tekivad raseduse ajal venitusarmid.

Parim viis, kuidas venitusarmide teket vältida, on hoida nahka niisutatuna ja nõtkena. Tarbi toiduaineid, milles on ohtralt E-vitamiini (pähklid, kala, spinat jne). C-vitamiini (tsitruselised, tomatid, paprika jne) sisaldavates toiduainetes on tugevad antioksüdandid, mis aitavad kudede vigastamist ennetada. Joo piisavalt vett ja niisuta nahka looduslikke koostisosi sisaldava niisutajaga vähemalt kaks korda päevas.

Lisaks võib proovida kasutada kuiva õli, sest see imendub kiiresti naha sisse, ei muuda nahka rasuseks ega ole beebile mingil moel kahjulik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles