Koduse leiva retsept: leib põllult

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib põllult
Leib põllult Foto: Anette Nappa

20. novembril on «Leiburi Leivategu 2013» finaal, kus selgub tänavune Eesti parim kodune rukkileib ja selle küpsetaja.Finaali pääses üheksa leivaküpsetajat Eesti eri paikadest. Üks neist on Anette, kes viib finaalüritusele hindamiseks oma leiva, mis on saanud nimeks «leib põllult».

Leiva valmistamiseks on õhtul vaja võtta umbes 1,5 dl juuretist, segada 7,5 dl sooja veega ja juurde kloppida 5 dl rukkijahu. Juuretisesegu tuleb jätta sooja ruumi ja rätiku alla.

Hommikul valada ära sorts juuretist järgmiseks korraks, seejärel lisada:

  • 2 tl jämedat soola
  • 1 kuhjaga spl kuivatatud koriandrit – värskelt uhmerdatud
  • 100 g Muscavado roosuhkrut
  • 1 spl tüümiani (enda kasvatatud)
  • 20 g päevalilleseemneid
  • 3 dl nisujagu (olen kasutanud ka odrajahu)
  • 8 kuhjaga rukkijahu (ka tunde järgi)
  • umbes 60 g rukkilinnasejahu


Segamiseks kasutan ainult puulusikat ja saadud hästi lõhnav taigen jääb seisma kolmeks tunniks. Edasi jagan taina kahte piklikusse leivavormi ja jätan uuesti neljaks tunniks kerkima, kuni leivale tehtud märk (märgid teen sõrmega taignasse torgates) on täis kerkinud.

Edasi läheb leib tulikuuma 250-kraadisesse ahju ja on seal 10 minutit, seejärel vähendan kuumust 220 kraadi peale - 20 min, edasi 180 kraadi - 20 min. Iga kord kui kuumust vähendan, niisutan leiba veega pintseldades. Kui elekter on juba välja keeratud, jääb leib viieks minutiks ahju järelküpsema ja edasi jätan selle umbes pooleks tunniks niiske rätiku alla.

Sellest kogusest tuleb 2 leiba: 860g ja 855g , mis orienteeruvalt lähevad kokku maksma 2,2 eurot (hinna sisse pole arvestatud elektrienergia kulu).

Leib on natuke Linnase leiva (kes mäletavad) ja Borodino vahepealse maitsega, tüümian annab suvist, magusamat ja kergemat meeleolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles