Tõsiasi suurest kaalulangusest, millest keegi rääkida ei taha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Fotograaf Julia Kozerski (29) otsustas kohe pärast oma pulmi 2009. aastal alustada fotoprojektiga, milles ta võtab vaatluse alla oma suure kaalulanguse. Nimelt kaalus ta abielludes 153 kilo, kuid otsustas, et nii enam edasi elada ei taha.

Ta hakkas end kaalulangetusperioodil pildistama kaubamajade riietusruumides. Aastaga võttis Julia alla ligi 73 kilo, vahendab nymag.com.

Vaata pilte Julia kaalulangetusest SIIT (keri paremale). Esialgu on ta tulemuste pärast silmanähtavalt rõõmus, proovides üha väiksemaid kleidikesi. Sekka satub aga ka kurvemaid pilte, kus Julia näitab välja, et pole iga muutusega jäägitult rahul.

Julia näitab ka suure kaalulangetuse pahupoolt: venitusarme, väljaveninud nahka ja vormi kaotanud rindu.

«Ma otsustasin maailmale näidata, mis on päris. Te peate seda nägema,» sõnas Kozerski, kelle projekti «Changing Room» («Riietusruum») eesmärgiks on näidata, et ihaldatud eesmärki ei pruugi kunagi tullagi. Nõnda on ta lõpuks üllatunud, et «õnnelik lõpp» pole sugugi see, mis ta ootas. Vaata pilti SIIT!

«Kõik hakkab lõtvuma ja venitusarmid tulevad esile. Riided ei sobi enam samal moel ja tekib paanika – ka see, mis ma teen, on ikka õige? Sest see ei tundu õige,» selgitas ta. «Ma olin väga, väga – ma ei taha öelda, et masendunud, aga ma hakkasin arvama, et ma teen midagi valesti, sest ma ei peaks selline välja nägema.»

Nii nagu paljud teised, eeldas ka Julia Kozerski, et kui ta maha võtab, muutub ta kaunitariks, nagu igasugu kaalulangetusettevõtete reklaamide «enne ja pärast» piltidel näidatakse. Pärast nii suure vaeva nägemist võib olla eriti suur pettumus näha, et keha ei näegi välja nii heas vormis kui neil, kes on suutnud hoida tervislikku kaalu kogu elu. Ilukirurgia võib küll teatud määral abiks olla, ent see on kallis, ohtlik ning tulemused pole alati tasemel.

Uue kehaga on isegi raske harjuda, kuid see võib olla keerulisem, kui ideaalkaaluni jõudes selgub reaalsus, et pärast tohutuid pingutusi pole keha ikka selline, nagu varem võis unistada.

«Kui sa pead dieeti ja kaal langeb, siis on enda kaalumine väga motiveeriv,» kommenteeris psühholoog Judith Beck, kes spetsialiseerub ülekaaluliste teraapiale. «Kui sa oled pikka aega vaid ühes kaalus, siis ei paku enda kaalumine enam mingit pinget.» Nõnda võib juhtuda, et kui oled tervisliku kehakaalu saavutanud, kaob motivatsioon seda säilitada, sest see tundub raskem kui kaalulangetus.

Sageli eeldatakse, et suur kaalukaotus muudab kogu elu – töö muutub paremaks, suhted muutuvad paremaks, enesehinnang tõuseb. Kui see aga ei juhtu, võib kaalulangetajat tabada suur šokk.

Kui Kozerski kutsuti telesaatesse oma projektist rääkima, ulatas saate stilist talle korrigeeriva aluspesu. «Olin pettunud, sest ma ei läinud sinna sellest rääkima, ma tahtsin, et kõik teaksid, mis tagajärjed suurel kaalukaotusel on. Ajakirjades on tihti pilte inimestest, kes on palju alla võtnud ja jäetakse mulje, et pärast on nad nii ilusad,» selgitas ta. «Ratsionaalselt mõtlev inimene mõistaks, et need pildid on töödeldud, aga ikka sa tunned end justkui süüdi ja mõtled, et ma küll võtsin nii palju alla, aga ikka pole ma nii ilus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles