Kümme reeglit isehakanud kosjasobitajale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene kohting võiks toimuda seltskonnas, nii pole see osalistele liialt pingeline.
Esimene kohting võiks toimuda seltskonnas, nii pole see osalistele liialt pingeline. Foto: SCANPIX

Su sõbranna on vallaline ja sul on üks tuttav, kes imehästi tema kaaslaseks sobib. Nende kokkuviimine peaks olema ju imelihtne?

«Teiste suhetesse sekkumine on väga keeruline,» märgib psühhoanalüütik Barbra Zuck Locker. Enne kosjasobitaja mängimist loe läbi need reeglid, et sõbranna saaks hea kaaslase ja teie sõprus ei läheks hukka, kirjutab Woman’s Day.

  1. Küsi enne luba. Ära eelda, et su sõber on üksi õnnetu. «Suhtes olevad inimesed arvavad sageli, et vallalised peaksid samuti endale ruttu kellegi leidma,» räägib doktor Locker. «Enne tasub uurida, kas sõber on su kosjasobitamisest üldse huvitatud. Kui sõber on lahutatud, siis ära ütle talle, et tal on ilmselt kedagi vaja, vaid küsi, kas ta on selleks üldse valmis. Mitte mingil juhul ära suru teda nurka ebameeldiva üllatusega, see on väga ebaviisakas ja piinlik mõlemale osapoolele.»
  2. Vali õige paariline. Nii, sõber jäi nõusse. Sellest hoolimata ei peaks sõpru kokku sobitama kõigest seepärast, et nad on mõlemad vallalised. «Mõtle, milline on nende huumorimeel, eesmärgid suhetes ja mis tööd nad teevad,» soovitab suhtenõustaja Fay Goldman. «Kui su sõbranna on karjäärile orienteeritud, ei pruugi talle sobida mees, kel pole samad huvid. Kui sõbranna otsib meest, kellega abielluda, siis ei sobi talle paariliseks äsja lahutatud mees, kes vajab aega endas selgusele jõudmiseks. Sina ei saa nagunii kindel olla, et kas nad omavahel klapivad ja kas nende vahel tekib nn keemia, sa saad vaid oletada, et nad meeldivad teineteisele. Kui sädemeid ei hakkagi lendama, võivad neist saada vähemalt sõbrad.»
  3. Ära karda otsida oma sõbrannale nooremat meest. Goldmani sõnul eelistavad paljud 30ndates ja 40ndates lahutatud mehed vanemaid naisi, sest nood ei soovi rohkem lapsi saada. Ka sõbranna võib olla huvitatud pigem noorematest meestest. «40ndates ja 50ndates naised sobivad noorematele meestele väga hästi, sest nad mõistavad teineteist. Naised on selles vanuses sageli paremas vormis kui nende eakaaslased mehed ning nad on majanduslikult iseseisvad ja kahe jalaga maa peal.»
  4. Ära tee müügitööd. Hoidu subjektiivsetest hinnangutest nagu «tark» ja «ilus». Kui sa tahad head teha, siis pole vaja kohtingukaaslasi teineteisele ilustada. Väldi üldistamist ja keskendu kirjeldades parem nende individuaalsete omadustele, väärtustele ja põhimõtetele. Kas kummaski võib olla midagi, mis välistaks suhte tekkimise? Ole võimalikult aus ja võimalusel näita ka pilti.
  5. Ütle selgelt, kuidas sa sõbra võimaliku kaaslasega tuttavaks said. On väga oluline, et sa ütleksid sõbrannale selgelt, kuidas tolle mehega tutvusid ja kui hästi sa teda tunned. Ole ka aus, kui sa ei tunne teda väga hästi. Meesterahvale võiksid selgitada, kui oluline su sõbranna sulle on.
  6. Vali õige koht. Kui korraldad kohtingut, siis vali selleks õige koht ja väldi lärmakaid paikasid, kus neil pole võimalik hästi rääkida. Esimeseks kohtinguks ei sobi ka pikk õhtusöök kummagi kodus, sest kolm pikka tundi võib muutuda ebamugavaks, kui neil pole klappi. Parim on «juhuslik» koosviibimine ühisel peol, kus oleks ka teisi tuttavaid, et nad tunneksid end vabamalt ja ei peaks pikka aega järjest vaid teineteisega suhtlema.
  7. Ära oota imesid. Unistad, et saaksid nende pulmas kõne maha pidada? Pea hoogu! Sinu liigne elevus võib muutuda neile liialt survestavaks. Nende kohtumise ainus eesmärk on kindlaks teha, kas nad meeldiksid teineteisele, see ei juhtu sinu meeleheaks.
  8. Sekku vaid siis, kui pärast nende esimest kohtingut tekib mingi segadus. Sõbranna ütleb, et mees vist pole huvitatud, kuid mees kinnitab, et huvi on täitsa olemas. «Närvilises olukorras ei saa inimesed teineteisest nii hästi aru kui tavaliselt,» selgitab Goldman. «Sa võid sõbrannale öelda, et mees on huvitatud ainult siis, kui mees on selle selgelt välja öelnud. Sellega sinu sekkumine ka piirdub. Kui nad tahavad edaspidi kohtuda, peavad nad selleks ise midagi ette võtma. Ära käi neile peale, kui nad seda ei soovi.»
  9. Kui midagi läheb viltu, ära võta seda isiklikult. Sul pole kuidagi võimalik kontrollida seda, mis neil kohtingu ajal juhtub. Ära süüdista ennast, kui neil on teineteise suhtes negatiivne arvamus. Sinu suhe kummagagi ei tohiks muutuda ka siis, kui nende kokkusobitamine kukub täielikult läbi. Kui sõbranna on sinu peale pahane, siis tuleta talle meelde, et tahtsid vaid head ja kehakeemiat ei saa sa mõjutada. Võib-olla on sul silma jäänud veel keegi, kes võiks talle sobida?
  10. Pane tähele, et nende suhe sulle ka tegelikult meeldiks. «Ainus põhjus, miks üldse kedagi kokku sobitada, on see, et sa siiralt usud nende sobimisse,» rõhutab doktor Locker. «Kui oled tegelikult ise mehest huvitatud, võib see saada sõprusele saatuslikuks. Enne kosjasobitamist analüüsi rahulikult oma tundeid. Kui see meesterahvas on sinu endine kaaslane, pead olema sõbranna vastu aus ja selgitama, et kui ta sulle ei sobinud, ei tähenda see, et nemad ei võiks omavahel hästi kokku sobida. See aga tähendab, et pead endas täiesti kindel olema, et sa ei muutuks armukadedaks. Paraku oskad sellele küsimusele vastata vaid sina ise.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles