11 vilja, milles on rohkem C-vitamiini kui apelsinis

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi uuringud on näidanud, et C-vitamiini tarbimine otseselt külmetushaigusi ära ei hoia, võib see siiski lühendada haigeks olemise aega ning muuta sümptomid leebemaks.

Enamasti usutakse, et apelsinis on palju C-vitamiini, tegelikult on seda ühes keskmises apelsinis kõigest 69.7 milligrammi, kirjutab magazine.foxnews.com. Kui tahad toidust võimalikult palju C-vitamiini kätte saada, söö lisaks alljärgnevaid toiduaineid.

Tšillipipar

Pooles tassis hakitud või viilutatud tšillipipras on umbes 107,8 mg C-vitamiini. Lisaks on Buffalo ülikooli teadlased avastanud, et kapsaitsiin (aine, mis teebki pipra nii teravaks), võib aidata leevendada liigese- ja lihasvalu.

Punane paprika

Tassitäis hakitud punast paprikat sisaldab ligi kolm korda rohkem C-vitamiini kui apelsin – 190 mg. Punases paprikas on ka rikkalikult A-vitamiini, mis on hea silmade tervisele.

Roheline paprika

Rohelises paprikas on C-vitamiini pisut vähem kui punases, kuid siiski rohkem kui apelsinis. Tassitäies hakitud rohelises paprikas on C-vitamiini 120 mg, mis on 200 protsenti soovituslikust päevasest annusest. Rohelises paprikas on ka parajalt palju tervislikke kiudaineid.

Brokoli ehk spargelkapsas

Brokoli on teada-tuntud tervisevili, mida soovitatakse eelkõige madala kalorisisalduse pärast. Lisaks on selles palju kiudaineid ja uuringud on näidanud, et sel võib olla ka vähivastane toime. Ühes portsjonis on umbkaudu 132 mg C-vitamiini.

Papaia

On tõestatud, et papaia söömine aitab puhastada põskkoopaid, see teeb naha klaarimaks ja luud tugevaks. Ühes tassi-suuruses portsjonis on umbes 88,3 mg C-vitamiini.

Maasikad

Tassitäies maasikates on 84,7 mg C-vitamiini, kuid lisaks ka tervislik doos foolhapet ja teisi toitaineid, mis teevad südame tugevaks. Lisaks on teada, et maasikate söömine teeb hambad valgemaks.

Lillkapsas

Väikeses lillkapsapeas on umbes 127 mg C-vitamiini, polegi vahet, kas eelistad seda ahjus küpsetada või teha pudruks. Lisaks on selles umbes 5 grammi kiudaineid ja 5 grammi valku.

Rooskapsas

Väikses kapsakeses on palju vähiga võitlevaid fütotoitaineid ja kiudaineid, kuid ka 74,8 mg C-vitamiini. Kui sulle ei meeldi rooskapsa kibe maik, on soovitav kapsapeakesi praadida, et tuleks esile nende loomulikult magus maitse.

Ananass

Lisaks 78,9 mg C-vitamiinile on ananassis ka bromelaiini - see ensüüm aitab paremini toitu seedida ja vähendab puhitust. Bromelaiinil on lisaks looduslik põletikuvastane toime, mis aitab pärast kõva treeningut kiiremini taastuda.

Kiivi

Kahes kiivis on kokku umbes 137,2 mg C-vitamiini. Lisaks on selles palju ka kaaliumi ja vaske.

Mango

Selles troopilises viljas on C-vitamiini umbes 122,3 mg. Mangos on lisaks ohtrasti A-vitamiini, mis samuti toetab immuunsüsteemi ja silmade tervist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles