Isadepäeva maius: mandlipõhjaga safranikook ilma jahuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Merrit Kiho

MerMeri kodurestorani perenaine katsetab juba magusvürtsiste talvemaitsetega – uus kook tahab nii ahjukuuma kui ka sügavkülma.

Retseptilooming on mõneti rahvaluule sarnane – tihtilugu jääb algne autor tuvastamata. Suust suhu liikudes muutub retsept nagu rahvalaulgi iga kasutaja käes temasuguseks. Aga selle retsepti autor on rootslanna Maud Onnermark.
Vähemalt esimest korda valmistasin ma kooki täpselt retsepti järgi, kuid usun, et tulevikus tuleb sisse ka omapoolne inspiratsioon.

Mandlipõhjaga safranikook

Kogusest jätkub napilt kaheksale

Põhi

•    150 g mandleid

•    1,5 dl tuhksuhkrut

•    2 tl jahvatatud kaneeli

•    3 munavalget

Täidis

•    0,1 g safranit

•    3 dl vahukoort

•    3 munakollast

•    1,5 dl tuhksuhkrut

•    0,5 tl jahvatatud kardemoni

•    külmutatud vaarikaid

Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiva küpsetusvormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga.

Purusta näppude vahel safran peeneks ja sega vahukoorega.

Purusta köögikombainis mandlid, lisa tuhksuhkur ja kaneel. Vahusta munavalged tugevaks vahuks, sega vaht ettevaatlikult mandliseguga.

Laota vormi ja küpseta 175-kraadises kuumuses (pöördõhk) ahju alumises osas u 25 minutit. Tõsta kook jahtuma.

Vispelda munakollased tuhksuhkruga heledaks vahuks, lisa kardemon ja sega läbi. Teises kausis vispelda safranivahukoor keskmiselt paksuks. Sega koor munavahuga, kalla jahtunud põhjale, mässi vorm toidukilesse ja hoia sügavkülmas vähemalt 3–4 tundi (võib ka kauem).

Enne serveerimist hoia kümmekond minutit toatemperatuuril. Kaunista poolsulanud vaarikatega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles