Mida ja kuidas süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ei maksa imevahendeid ja imesööke otsida kusagilt kaugelt. Kõik, mida vajame, on loodus juba meile siia andnud aastasadade jooksul. See kõik, mis kasvab meie maal, mida me saame kasvatada, see ongi meie jõutoit. See on toit, mis muudab meid terveks.

Eestlased on elanud aegade hämarusest saati kartuli ja seapeki peal, suvel maiustanud marju ning talvel muginud mett. Kas nad olid haiged? Vastupidi. Nad olid tugevad ja terved inimesed, kirjutab Alkeemia.

Jälgi, mida sa sööd. Jäta meelde või kirjuta üles, mida sa päeva jooksul sõid ning millised olid kogused. Mõtle, et see, mida sa sööd, mõjutab seda, milliseks sa muutud. Selline toitumispäeviku pidamine aitab muutuda tähelepanelikumaks selle suhtes, mida endale suust sisse ajame ning kas iga suutäis õigustab ennast hea tunde ning energiaga.

«Ei, mul pole aiapidamise jaoks aega, peale tööd ma olen nii väsinud, emal on aed ja peenrad, küll saame temalt.» Tundub tuttav? Miks sul peenra jaoks aega ei ole? On selge, et palju lihtsam on minna ja võtta seda, mis on juba valmis. Me kõik elame stressirohkel ajal ja otsime erinevaid lõõgastamisvõimalusi.

Võib-olla oleks hea vaheldus just nädalavahetusel näpud mulda pista ning ennast maandada (ühenduses olemine Maa energiga)? Aiandus ja õues viibimine on väga tervislik. Puhkus ei tähenda seda, et inimene ei tee mitte midagi, vaid see on oma tavapärasest rutiinist eemaldumine ja tegelemine teiste asjadega. Ja kujuta, kui õhinal on lapsed, kui nad saavad selle tegevuse juures aidata.

Oma peenra tomat, kurk, salat, maasikas, paar sõstrapõõsast, rabarber, võib-olla veidikene kartulit ja hoiadki juba selle osa rahast kokku. Hoiad poes käimise arvelt, hoiad apteegis käimise arvelt.

Kui sul ei ole oma maalappi, siis saad kasvatada väiksemaid maitsetaimi ka aknalaual. Käi turul. Seal saad suhelda müüjatega, küsida täpselt, kust juur- või puuvili tuleb ning kuidas seda kasvatatakse. On ka olemas peresid, kes tegelevad aktiivselt põllumajandusega. Sa küll ei saa kasvatada oma peenra kartulit, kuid sul on võimalus osta kartulit nendelt, kes seda ise teevad.

Kui sa armastad ennast, siis sa valid endale toitu, mis muudab sind õnnelikuks ja näed vaeva, et sa elaksid veel kaua ning see toit, mida tarbid, oleks täis energiat. Kui sa armastad ennast, siis sa austad toitu ning toit muutub kui ravimiks, mis saab eemale peletada halvad mõtted ja väsimuse. Armasta ennast sama palju, kui sa armastad oma lapsi, abikaasat ja oma vanemaid. Neile sa ju ometi tahad pakkuda parimat. Miks sa siis seda endale pakkuda ei taha?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles