Sealiha šokolaadiga? Uskumatult hea!

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasub katsetada: searibi toekas kastmes sibulast, punaveinist ja tumedast šokolaadist.
Tasub katsetada: searibi toekas kastmes sibulast, punaveinist ja tumedast šokolaadist. Foto: Peeter Langovits

Tükike tumedat šokolaadi pole sugugi patt, turgutab hoopis tuju ja aju. Prantsuse gurmeepoe Kukk&Konn pererahvas Jana ja Patrice Daniel innustavad seda ka toidu sisse panema.

Prantsusmaal on tume mõrkjas šokolaad vägagi hinnas, kinnitavad  Jana ja Patrice Daniel, kes peavad viimased poolteist aastat Kadriorus väikest Prantsuse gurmeepoodi Kukk&Konn. Sealt leiab pea kõike, millest kõrgema kokanduse kodumaal lugu peetakse: juustu, sinki, trühvleid, hanemaksa, terriini, pasteeti, moosi, samuti veini ja sooje prantsusepäraseid küpsetisi, muu hulgas šokolaadisaiu.

Üsna pea, detsembris avab paar sealsamas ka väikese Pariisi stiilis bistroo, kus hommikuti saab kohvi ja sarvesaia, lõunal sooja salatit, suppi ja suuri võileibu, õhtul aga muu kõrval fondüüd ja rakletti, mis sobivad põhjamaa talve suurepäraselt. «Ka tummine šokolaadifondüü, kuhu näiteks puuvilju kasta, on plaanis menüüsse võtta,» ütleb Bretagne’ist pärit, seal eestlannaga kohtunud ja abiellunud ning seitsme aasta eest Eestisse kolinud mees sulaselges eesti keeles.

Mõistagi on ka nende koduköögis palju Prantsuse maitseid, mustjas, suure kakaosisaldusega šokolaad sealhulgas. Mõnikord on laual šokolaaditrühvlid, mis segatud tumedast sulašokolaadist, toorjuustust ja meest ning üle raputatud kakaopulbriga. «Tõeliselt rammusad! Piisab ühest päevas, et magusaisu vaigistatud saaks,» naerab poe perenaine. Küpsetistest on pere suurim lemmik seesama šokolaadikook, mille retsepti nad lugejailegi annavad. Soolasest aga tasub proovida nende searibi, mis saab maitset külluslikust sibula-šokolaadikastmest – selgub, et tume šokolaad ja liha on võrratud kaaslased.                

Külalisigi võetakse Danielide peres enamasti vastu mitmekäigulise õhtusöögiga nagu prantslastel kombeks. Alustuseks aperitiiv suupistetega, näiteks ahjugrilli alt läbi käinud pika saia viilud kitsejuustu ja meega või siis ahjukuuma saanud toorsingirullid, kus täidiseks must ploom. Tihti hakkavad eestlased juba siis kibelema, et millal ometi süüa saab?! «Nii see on, magustoiduni jõuame tõenäoliselt alles kella 23 paiku hilisõhtul,» naerab Jana Daniel ja nimetab oma peamisteks põhiroogadeks küpsetuspaberis koos tomati, sibula ja küüslauguga küpsetatud kala ning sibula, küüslaugu, õunte ja ploomidega täidetud kana.

Danielid armastavad ka salateid – üht kodust soosikut, rohelist salatit pardifilee, hanemaksa ja seesamiseemnetega kavatsevad nad ka bistroos pakkuma hakata. Meie teist leiba, kartulit Patrice Daniel eriti ei armasta, nagu ka rasvast toitu, küll aga meeldib talle heeringas, mida ta sööb kõige erinevamates variantides. Ja iseäranis hommikuti, mis ühe prantslase puhul on üpris haruldane.   

Kui otsida tumedale šokolaadile veinipaarilist, siis mõni tummisem tanniinine punavein istub pererahva arvates kõige paremini. Mees võtab näitena poeriiulist Merlot’, mis pärit Bordeaux’st Haut Grelot’ veinimajast – miks mitte proovida seda ka šokolaadikastmega sealiha juurde, seda enam, et kastmes on samuti tarvitatud bordood. Koogi kõrvale võiks aga juua magusat Sauternes’i.

Searibi šokolaadikastmes

See retsept pärineb Prantsusmaalt ja seda on Danielide pere veidi enda maitsele sobivamaks kohendanud – roog saab just selline, mis sobib pimedasse sügisõhtusse, imemaitsev magusa ja soolase kooslus. Ribiliha asemel võib proovida ka muid sealihatükke, miks mitte fileed.

Neljale

•    4 sea ribiliha tükki

•    4 sibulat

•    väike kimp peterselli

•    4 sl kuiva punast veini (nt bordood)

•    4 sl õli

•    4 sl vett

•    30 g tumedat šokolaadi

(vähemalt 70% kakaosisaldusega)

•    soola, pipart

Koori ja haki sibulad. Kuumuta pannil õli ja prae sibulaid 10 minutit, kuni need on pehmed ja kuldse värvusega. Tõsta sibulad pannilt ja prae seal liha mõlemalt poolt kuldpruuniks, maitsesta soola ja pipraga.

Pane sibul uuesti pannile, maitsesta soola ja pipraga, sega hulka ka vein ja lase 15 minutit haududa. Samal ajal sulata anumas pidevalt segades tume šokolaad koos veega. Lisa šokolaad samuti pannile ja lase veel 5 minutit haududa.

Serveerimisel puista peale hakitud peterselli.

Roa valmistamiseks on ka teine variant, kus sibul praetakse, tõstetakse kõrvale, siis praetakse samal pannil liha ja tõstetakse sooja ootele. Siis hautatakse sealsamas kastmeks sibulat koos veini ja šokolaadiga ning valatakse lihale.

Šokolaadikook

See kook on Danielide pere lemmik, lihtne ja kiire. Retsept pärineb «Suurest perenaise käsiraamatust». Kooki võib pakkuda koos vanilliplombiiriga, aga ka sidrunisorbeega – kokku saab mõnus suutäis, kus magus ja hapu koos.

•    200 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

•    200 g jahu

•    200 g võid

•    200 g suhkrut

•    4 muna

Sulata tükeldatud šokolaad koos võiga veevanni kohal nõus. Sega munad suhkruga läbi, ära vahusta! Vala koostisained kokku, lisa jahu ja sega ühtlaseks massiks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud või kergelt jahu-võiga üle tupsutatud 28 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 200 °C eelsoojendatud ahjus

11 minutit. Kook peab jääma pisut nätske. Sõltuvalt ahjust ja maitsest võib küpsetusaega ka pisut muuta.

Hea teada

•    Tume šokolaad sisaldab antioksüdante, mis aitavad tugevdada südant ja veresooni ning kaitsta rakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Šokolaadist saadavad flavonoidid tõstavad veres hea kolesterooli taset ja vähendavad halba kolesterooli. Šokolaad mõjub hästi aju vereringele ja aitab alandada vererõhku.

•    Šokolaad soodustab nn õnnehormooni endorfiini teket, aidates parandada meeleolu.

•    Positiivseks mõjuks piisab päevas 15–16 g tumedast šokolaadist, üle 80 g päevas võib aga organismi põhitoitainete omastamise tasakaalust välja viia.

•    Kombineerides tumedat šokolaadi teiste kasulike toiduainetega, võib kasu organismile olla veelgi suurem. Näiteks moodustavad tume šokolaad ja roheline tee eriti suure antioksüdantide sisaldusega vahepala. Kooslus peediga aitab aga paremini omastada köögiviljas sisalduvat rauda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles