Anu Saagim: unelmate naine

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Saagim: ilu on professionaalide kätes
Anu Saagim: ilu on professionaalide kätes Foto: Kristjan Lepp/Kroonika

Võta sihikule ainult naised, andis kolleeg mulle nõu. Mis mõttes? On nad huvitavamad, targemad, paremad... Rumaluke! Naine lihtsalt müüb! Vaata mõnd ajakirja kaant või online’i esikat. Müüb paremini kui mees. Aga milline naine?

Kaunis ja silmatorkav naine on alati ahvatlevam kui halli moega hiireke. Seksikalt vormikas on isuäratavam kui laialivalguv lihakäntsakas. Pigem särasilmne blondiin kui ajudega kartulikoor. Ja loomulikult kuulus! Kuulus müüb kõige paremini. Paremini kui tavaline. Angelina-Jolie-naine, kaunis, piitspeenike ja kuulus, on alati üle prahi.

Kõige selle avastamiseks on kulutatud miljoneid ja kirjutatud tuhandeid uurimistöid, aga lihtsa tõe jälile jõuab tegelikult juba kasvõi paari ajakirja müügitulemusi analüüsides. Jutlesin hiljuti ühe naisteajakirjade müügi eest vastutava isikuga. Ta tunnistas, et oli korra teinud vea ja sellest õppinud. Et mees kaanel, isegi väga ilus, lihtsalt ei müü, ja kole naine on pankrot.

Aga millist naist soovib siis naine naistelehe kaanel näha? Arvatakse, et sellist, kes tema meelest võiks kõige rohkem meest ahvatleda. Ja psühholoogid kiidavad takka, et mehed vaatavad õrnemat poolt viljakuse aspektist ja erutuvad enim naistest, kelle talje-puusa suhe on maagilised 0,7 (taljeümbermõõt jagatud puusaümbermõõduga) ühikut. Selline naine on justkui liivakell: keskelt peenike, kuid pepul on mahlakas viljaliha ja rindadel paksult vahukoort.   

Viiekümnendate iluikoon Marilyn Monroe ei olnud eriti sihvakas. Pikkust vaid 165 sentimeetrit. Isuäratavatest kumerustest hoolimata oli ta tegelikult väga peenike. Netist täpsustatud andmetel oli tema kehakaaluks 55 kilogrammi, mis teeb kehamassiindeksiks vaevased 20. Marilynil oli tõeline sipelga piht – 56–58 sentimeetrit – ja talje-puusa suhe vaid 0,6, rinnaümbermõõt 90 senti. Ideaalne!

Kaheksakümnendateks oli naise iluideaal muutunud vähem kurvikaks. Jamie Lee Curtis nägi oma püssis aeroobikatrikoos välja kui hermafrodiit. Rõhutatult pikakoivalise ja lamedana. Tänapäevases ideaalnaise kuvandis ongi juba miksitud viiekümnendate kumerused ja kaheksakümnendate sirejalgsus. Unelmate naine peaks seega tänapäeval olema 175 sentimeetrit pikk ja kaaluma mitte rohkem kui 59 kilo, kehamassiindeks seega 19,3. Vöökoht olgu peenike, mitte rohkem kui 65, ja talje-puusa suhe ideaalsed 0,7 pikslit.  

Seega kasvab kuristik eesmärgi ja juba saavutatu vahel metsiku hooga. Samal ajal kui rahvas rasvub, muutub ideaalnaise kuvand veelgi kättesaamatumaks. Tuleks olla nii pikk kui ka sale, trimmitud kõhulihastega, kuid samas piisavalt prinkide puusade ja rinnapartiiga. On sellist naist üldse olemas? Gwyneth Paltrow, palun väga!

Kui Mann vaatab peeglisse, taipab ta hetkega, et kahjuks on tema proportsioonid igasugusest ideaalkuvandist sama kaugel kui Maa Veenusest. Karjuv ülekohus on seegi, et fotodel kekutavad modellid on oma loomulikule ilule lisaks ka professionaalide poolt põhjalikult üle lakutud. Ja mis kõige ebaõiglasem, Photoshopiga saab niigi imelisele naisele veelgi ebareaalsemalt kauni keha, veelgi peenema piha, isuäratavamad rinnad, kortsuvabama näolapi ning täiuslikud huuled ja hambad. Alles siis, tõepoolest just siis, saab ühest niigi ebamaisest olevusest tõeliselt väärtuslik tõupaberitega naine. Müügihitt. Unelm, mida tegelikult polegi ju olemas. Aga just selle poole me lootusetult rühimegi.

Minu sajakilone sõbranna Tiina on teinud suurepärase avastuse. Ta on olnud potsakas tita, paks laps – ilus laps, tüse teismeline ja nüüd täiskasvanunagi liiga suur, liiga pikk ja liiga lai. Talle sai varakult selgeks, et riided ega kingad, isegi kõige trimmivam aluspesu või sukkpüksid ei vormi temast eales kaunitari.

Kui see talle umbes kolmekümne viiesena kohale jõudis, oli ka vaim valmis, et joon alla tõmmata välimuse pärast põdemisele. Pärast seda ajaloolist hetke on tal olnud kadedaks tegevalt lihtne elada. Kuigi kilosid pole vähemaks jäänud. Naine päästis hoopis valla oma südamesopis seni vaevu kiratsenud elurõõmu, hakkas hindama elu selle tõelises mahlas ja iseennast just sellisena, nagu ta on. Tiinast tuli unelmate naine, ka välimuselt. Just nagu me kõik.

Vaata lisaks SIIT!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles