Kui naine on õnnelik, siis on mees ja lapsed ka õnnelikud

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Darja Saar (keskel)
Darja Saar (keskel) Foto: Andres Haabu

Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni poolt aasta naiseks nimetatud Katri Raik ja aasta noore naisettevõtja tiitli saanud Darja Saar on ühel meelel: kui naine on õnnelik, sest teeb seda, mida armastab, on ka mees ja lapsed õnnelikud!

Kuidas kahele ettevõtlikule naisele tundub, kas tänapäeval on naistel end raske tõestada? Darja Saare sõnul on võimalusi tohutult, tuleb vaid ise valmis olla, et neid näha ja neist kinni haarata. «Küsimus on selles, kas Eesti naine on sisemiselt valmis neid võimalusi vastu võtma, sest tihtipeale paljud meist lükkavad võimalusi lihtsalt edasi või ei näegi neid. Me pole moraalselt valmis võimalusi vastu võtma, sest meile tundub, et keegi tuleb ja teeb asjad meie eest ära või me tunneme, et oma mugavustsoonis on palju parem olla,» ütles Saar.

Raik sõnas, et tarvis on vaid julgust. «Minu elu motoks on see, et julge teha neid asju, mida sa tahad teha, mida teed ainult sina kõige paremini. Julge riskida, julge võtta vastutus, julge läbi kukkuda. Läbi kukkuda on isegi suurem võimalus, kui õnnestuda, aga niimoodi saab elus õnnelikuks, kui tegeled asjadega, mida sa tegelikult teha tahad ja teha oskad.»

Saar lisas, et läbikukkumiste kaudu tegelikult ju arenetaksegi. «Maslow püramiidi kõige ülemisel kohal inimeste vajadustest on eneseteostus ja enesearendus, sest seeläbi saavutataksegi õnn. Mida rohkem naised teadvustavad, et nad on oma valikutes vabad, seda õnnelikumad nad on ja see on kõige tähtsam, sest nad annavad seda edasi oma meestele.»

«Hästi palju räägitakse, et mehed ja lapsed on õnnetud, aga tegelikult algab kõik naistest,» jätkas Saar. «Kõik sõltub sellest, kui palju suudab naine heaolu ja armastust edasi anda. Kui naine on õnnetu, kuidas saavad mees ja lapsed siis õnnelikud olla?»

Mida taoline tunnustus aasta naine ja aasta noor naisettevõtja nende jaoks üldse tähendavad? «Iga tunnustus on tegelikult ka kohutus,» ütles Raik. «Iga tunnustus sunnib ennast veel rohkem kokku võtma, seadma endale uusi eesmärke ja neid eesmärke saavutama.»

Kuigi Raigi jaoks pole see esimene taoline tunnustus 2000. aastal valiti ta Narva naiseks peab ta aasta naise tiitlit kõrgeks tunnustuseks. «See on väga meeldiv ja ma olen väga tänulik nendele inimestele, kes on mind tähele pannud.»

Darja Saar loodab, et tema tunnustamine on inspiratsiooniks noortele naistele, kes osalevad sihtasutuse ENTRUM ettevõtlikkuse programmis. «Ma ei võta seda tiitlit isiklikuna, see on pigem sõnum ühiskonnale tervikuna, et pole tähtsust, kas sa oled lihtne pereema, palgatöötaja, ettevõtja või vabatahtlik pole oluline, millise tegevuse kaudu sa end teostad. Minu sõnum noortele naistele on see, et julgege ennast teostada, julgege proovida, katsetada, eksida ja elada täiel rinnal. Ei tohi lükata oma elu edasi. Ei tohi mõelda, et ma lõpetan kooli, siis ülikooli, lähen mehele, lähen tööle, lähen pensionile ja alles siis hakkan võib-olla elama. Ela siin ja praegu! Ela täiel rinnal ja panusta selle nimel, et siin oleks hea elada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles