20 müüti rasedusest - millised nendest peavad paika?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue inimolevuse kõhus kasvatamine on kõige keerulisem asi, mida naine saab sellele mõtlemata teha. See aga ei tähenda, et naine selle pärast ei muretseks.

Seega, kolm California naistearsti – olles väsinud kõnedest kell kolm öösel, kus rase naine avastas ennast selili magamast või oli söönud toorest liha ja soovib maoloputust (jah, need on näited elust enesest) – otsustasid kirjutada raamatu «The Mommy Docs: Ultimate Guide to Pregnancy and Birth», vahendab Emmede Klubi.

Tohtrid Yvonne Bohn, Allison Hill ja Alane park juhivad Discovery kanalil saadet ning neil kõigil on lapsed, mis annab neile vähemalt ühe eelise dr. Spocki ees. Nad analüüsisid populaarseid müüte raseduse kohta, millest osa võib leida ka populaarsetest rasedusraamatutest.

Kakaovõi ennetab venitusarme. Vale! Tegelikult teeb kakaovõi naise naha veel tundlikumaks ning mõnel võib tekkida selle vastu allergiline reaktsioon. Dr. Park ravis üht naist, kes tuli vastuvõtule ereroosade ringidega oma rindadel. Ta ei suutnud välja mõelda, millest see on, kuni patsient tunnistas, et kasutab rindade pringina hoidmiseks kakaovõid.

Esimese ja viimase trimestri ajal ei tohi lennata. Ei. Jälle vale! Rase võib lennata, millal tahab. Mõned lennuliinid ei lase sind viimasel trimestril pardale, aga seal on rohkem tegemist hirmuga selle ees, et sa hakkad sünnitama ja lennuk peab hädamaandumise tegema, või sa rikud istmekatted ära.

Raseduse ajal ei tohi kassi silitada. Vale! Kuigi sa ei tohiks toksoplasmoosi ohu tõttu liivakasti puhastada.

Raseduse ajal ei tohiks suitsulõhet süüa. Vale! Lõhe on lapseootel emadele kasulik, kuna seal on palju omega-3 rasvhappeid, ning uuringud näitavad, et sellel on palju kasulikke omadusi rasedale ja nende lootele. Lisaks on lõhe värske vee kala, seega on elavhõbedamürgitus väga ebatõenäoline.

Sushit ei tohi süüa. Vale. Sushi on lubatud, välja arvatud makrell, hai, hariahven ja mõõkkala. Ning ära söö liiga palju tuunikala – mitte rohkem kui kaks rulli.

Viinereid ei tohi ka süüa. Vale. Viinereid võib rahulikult süüa, seni kuni nad on korralikult läbi küpsetatud.

Rasedad naised peaksid poleeritud mööblist eemale hoidma. Väga vale. Dr. Bohn ravis ükskord naist, kes närveeris oma diivanil istumise pärast, kuna kartis poleerimisvahendi aure. Oeh.

Juuste värvimine on beebile kahjulik. Jälle vale.

Sa ei tohi rasedana seksida/tõsta käsi peast kõrgemale/puudutada oma varbaid. Kõik valed (ja natuke veidrad), kui sul just ei ole konkreetsed meditsiinilist probleemi ja arst hoiatab selle eest, siis on kõik need tegevused lubatud.

Rasedana ei tohiks kuuma vanni minna. Õige, tegelikult. Vältida tuleks sauna, mullivanni ja kõike muud, mis tõstab su kehatemperatuuri üle 39 kraadi.

Rasedana ei tohi kohvi juua. Vale. Ära üle pinguta, aga tass päevas ei tee tillukesele midagi.

Sa peaksid rasedana alkoholi vältima. Õige, küsimärgiga. Paljud tervishoiukeskused soovitavad naistel raseduse ajal alkoholi vältida, aga vähemalt üks suur uuring ütles, et kaks jooki nädalas ei tohiks midagi halba teha.

Rasedad naised peaksid oma vasakul küljel magama. Vale. See läheb vasakule puusale väga raskeks. Maga, kuidas sa saad. Emmearstid ütlevad, et müüt selili magamise vältimise kohta on puhas jama.

Beebi asendi järgi üsas on võimalik öelda, mis soost ta on. Vale. Naba all venival nahal olev joon ei anna märku lapse soo kohta. Võimatu on väliselt kindlaks teha, mis soost laps on. Samas sa võid ju proovida, sul on 50-protsendiline tõenäolisus täppi panna.

Kõndimine kiirendab sünnitust. Vale. See võib su enesetunnet parandada, aga ükski tegevus ei kiirenda sünnitust, kahjuks. (Dr. Bohn on ravinud naisi, kes on veendunud, et ühe konkreetse restorani salat aitas neid. Sama vale kui kalamaksaõli-müüt.)

Rasedad naised peaksid kahe eest sööma. Ei, vale. Lapse kandmine nõuab tegelikult päevas 300 lisakalorit. Ehk teoorias peaksid sa ühe viiendiku võrra rohkem sööma. Kui sa sööd kahe eest, saad suurema lapse, mis meenutab ämmaemandatele järgmist lugu…

Suurem laps on parem laps. Vale. Lapse keskmine kaal on 3.4 kilo. Sellest suurematel lastel on suurem tõenäolisus diabeedile ja ülekaalilisusele hilisemas elus.

Tumeda õlle joomine aitab piima tekkimisele kaasa. Ei. Vale. See võib küll aidata emal lõõgastuda, mis aitab piimal voolata (aga sellel ei ole mingit pistmist odraga õlles), aga õlu on hea peamiselt emme meeleolule.

Ning lõpuks, rasedana kuuvarjutuse ajal õue minemine ei tekita su lapsele suulaelõhet! Aga seda sa vist juba teadsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles