Kuidas pärast rasedust uuesti seksiga alustada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seks raseduse ajal võib olla keeruline, sest kehas toimuvad erinevad muutused. Ka raseduse järgselt võib seks probleeme tekitada. Siin on mõned vastused levinud küsimustele seoses rasedusaegse seksiga. Ehk aitavad need sul paremini end ette valmistada, nii füüsiliselt kui vaimselt.

Dr Lauren Streicher, günekoloogia kaasprofessor Northwesterni ülikoolis, ütles, et paaridel on rasedusaegse ja -järgse seksi kohta palju küsimusi, millest arstid sageli ei räägi, kirjutab iDiva.

Teine trimester

Teise trimestri jooksul kogevad paljud naised hormoonide tõusu (kaasa arvatud testosterooni), mis võib oluliselt tõsta naiste sugutungi. Samal ajal võib juhtuda, et naise keha on partneri jaoks eriti kutsuv ja atraktiivne, seda suurel määral tänu naise kasvavatele rindadele.

Naise rinnad võivad seksi ajal vedelikku eritada. Streicheri sõnul algab see tavaliselt teise trimestri ajal, mille tõttu võib partneril olla keeruline harjuda mõttega, et naise rindadel on teine funktsioon, kui vaid seksuaalset naudingut pakkuda.

Seksiasendid

Raseduse jooksul naise keha muutub, seega võivad mitmed armastatud seksiasendid muutuda võimatuks või lihtsalt ebamugavaks. Uuringutega on kindlaks tehtud, et sünnitusjärgselt läheb naistel aega enne, kui nad on taas valmis seksima. Sel perioodil tehakse rohkem partnerile oraalseksi ja masturbeeritakse.

Tagasi rutiini

Kolme kuu möödudes pärast sünnitust naaseb umbes 85 protsenti naistest oma tavapärase voodielu juurde, kuigi Streicher lisas, et paljud naised ei naudi sünnitusjärgset seksi.

Tupe kuivus

Üks asi, millega naised ei oska pärast sünnitust arvestada, on see, et nende tupp võib liiga kuiv olla ning see tekitab seksi ajal valu. Tupe kuivus on tingitud östrogeeni puudusest, eriti neil naistel, kes lapsi imetavad. Abiks võib olla hea libesti, aga kui kuivus kestab juba pikemat aega, soovitab Streicher sellest oma arstiga rääkida.

Teine asi, millega naised Streicheri sõnul ei oska arvestada, on see, et pärast sünnitust võib näiteks seksi ajal esineda uriini eritust. Tavaliselt see probleem taandub paari nädala jooksul. Kui see aga jätkub, siis võib vaja olla vaagnapõhja füsioteraapiat või oskab arst soovitada mõnda vaagnapõhjalihaseid treenivat seadeldist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles