Kui kaalukaotus rikub armusuhte

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalukaotus on tavaliselt hea asi. Sa tunned end kergemalt, tervemalt ja võid oma riidekapis suurpuhastuse teha. Kuid teadlaste sõnul on kaalukaotusel ka negatiivne külg: su armusuhe võib kannatada.

North Carolina ülikooli ja Texase ülikooli teadlased vaatlesid 21 paari, kus üks partneritest oli kaotanud 30 või enam kilogrammi. Paaridel paluti rääkida sellest, kuidas on ühe partneri kaalukaotus nende suhet mõjutanud, kirjutab Yahoo! Shine.

Mõned paarid olid õnnelikumad uue figuuri saanud partnerid julgustasid ka oma kaaslast tervislikumalt toituma ja rohkem liikuma. Paarid tundsid end seeläbi lähedasemana, nii emotsionaalselt kui seksuaalselt.

Kuid oli ka neid paare, kus kaalukaotus oli suhte keerulisemaks muutnud. Saledamad partnerid näägutasid teise kallal, et see jõusaali läheks. Partnerid, kes polnud võimelised kaalus kaotama, muutusid kriitiliseks, neid ei huvitanud enam seks ja nad üritasid kaaslasele ebatervislikku toitu pakkuda, et viimase edusamme nurjata.

Õnnelike ja mitte nii õnnelike paaride vahe seisnes selles, kui palju partnerid üksteist toetasid. Kui mõlemad olid kaalukaotusega nõus, siis tundsid nad suuremat lähedust. Kui üks aga kaalulangetamise plaanile vastu hakkas, kannatas nende omavaheline side.

«Kaalukaotus tekitab suhtes stressi, sest see puudutab inimeste ebakindlust,» sõnas psühhoterapeut Bethany Marshall. Mõned inimesed tõlgendavad partneri elustiili muutust nii, et partner keskendub vaid oma elule ja selle paremaks muutmisele ning seeläbi võib üks paarilistest tunda end väljajäetuna.

Võib ka juhtuda, et üks partner kiidab teise uue vormi heaks, kuid stressi võib tekitada vastassugupoole suurem huvi partneri vastu.

Kolmandaks, evolutsioonilises mõttes seostatakse toitu armastusega kui üks inimene hakkab pidama ranget dieeti, siis ei saa partnerid enam jagada ühiseid rämpstoidueineid või koos filmi vaadates popkorni süüa ja karastusjooke juua.

Hea uudis on see, et kaalu on võimalik kaotada ka ilma romantilist sädet kaotamata. Üks võimalus on koos trenni teha. Trenni käigus vallanduvad endorfiinid, mis tekitavad hea tunde. Veel üks variant on koos süüa valmistada. Sel viisil saate mõlemad kontrollida oma eine tervislikkust ning uute retseptide proovimine on hea moodus, kuidas lähedasemaks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles