Lugeja küsib: kuidas lapsele tema nime õpetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mind väga huvitab, millal lapsed oma nime ära õpivad, millal nad sellele reageerima hakkavad ja millal nad perekonnanime ära õpivad? Minu tütar hakkas rääkima enne 2-aastaseks saamist ja me kutsusime teda nii ees-, kui ka perekonnanime pidi. Oma nime Evelina asemel ütleb ta Evenin. Kuidas lapsele oma nime õpetada?» tahab lugeja teada.

Emmede Klubi lugeja küsimusele vastab psühholoog Irina Dedele

Oma nime hakkavad lapsed ära tundma juba üsna varakult - enne esimest sünnipäeva. Oma nime ütlema hakkavad nad aga siis, kui juba rohkem rääkima õpivad. 

Ma olen veendunud, et 3-4-aastane laps on võimeline oma nime mäletama ja ütlema. See on ka tema ohutuse mõttes vajalik. 4-5-aastane peaks teadma ka oma vanemate nimesid ja töökohti. Eriti hea oleks, kui ta teaks ka kodust aadressi.Kooli minnes peaks ta seda ka kirjutada oskama.

Millegipärast ei ole keegi täpselt sellise küsimusega minu poole siiani pöördunud - mida spetsiaalset selle jaoks teha, et laps oma nime selgeks saaks. Tema nime peaks lihtsalt igapäevaselt kasutama ja tema poole sellega pöörduma. 

Inimese nimi on väga oluline. Nii saab laps aru, et tema poole on pöördutud ja ta saab paremini ennast määratleda. Seetõttu võikski eelistada pärisnimesid, mitte lapsi ainult jänkukesteks ja tibukesteks kutsuda. 

Lapsele võiks ka tema nime ja perekonna päritolust rääkida. Seletada, mida üldse sõna «nimi» tähendab ja miks temal just selline on. Last peaks õpetama oma nime armastama ja austama!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles