Tugev kinnimähkimine võib kahjustada imiku puusasid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üle maailma on ammuilma kasutatud lapse tugevat mähkimist kui head meetodit, kuidas imikut rahustada, sest usutakse, et tita tunneb end siis kui emaüsas.

Southamptoni ülikooli haigla professor Nicholas Clarke väidab väljaandes Archives of Disease in Childhood, et kuna mähkimine hoiab lapse jalgu sirgena ja piirab liikumist, võib see takistada puusaliigeste arengut, vahendab teadus.err.ee.

Clarke’i selgitusel peab lapse puusade arenguks olema tal võimalus jalgu painutada, seega ei tohiks jalad olla sirutatult kinni mähitud ega kokku pressitud. Ka Kuninglik Ämmaemandate Ühing soovitab tugevad kinnimähkimist vältida, sest näiliselt ohutu tegevus võib põhjustada ka ülekuumenemist ja hällisurma.

Great Ormond Streeti haigla ortopeedia-kirurg Andreas Roposch lisas, et kahjulik mõju võib olla ka kõigil teistel võtetel, millega pannakse varases imikueas oleva lapse jalad pikemaks ajaks sirgesse asendisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles