Elustiilivalikud, mis võivad soodustada rinnavähi tekkimist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nüüdisaegsed naised seisavad silmitsi ühe karmi vastasega - rinnavähiga. Statistika näitab, et rinnavähki haigestunute arv on iga aastaga kasvanud. Küsimus on aga selles, mis seda arvu on suurendanud? Kas muutuv elustiil on kuidagi rinnavähi tekkimisega seotud?

Ülekaalulisus. Kas naised võtavad tänapäeval ülekaalulisust tõsiselt? Suurbritannias läbi viidud uuring näitas, et ülekaalulistel naistel on menopausi järgselt 30 protsenti suurem võimalus rinnavähki haigestuda, kirjutab iDiva.

Antibeebipillid. Antibeebipillid on mugav rasestumisvastane vahend, kuid uuringud on tõestanud, et need sünteetilised hormoonid tõstavad vähesel määral rinnavähi tekkeriski. Risk väheneb, kui naine lõpetab beebipillide võtmise.

Imetamisest keeldumine. Kui oled äsja lapse saanud, toida teda kindlasti imetamise teel ja võimalusel tee seda kuni kuus kuud. Uuringute järgi on võimalikult kaua lapse imetamine seotud madalama rinnavähi riskiga.

Laste saamisest loobumine, laste saamine hilises eas. Kiire elutempo tõttu loobuvad mõned naised tänapäeval laste saamisest või ootavad sellega, kuni nad on üle 30. Ent on tõestatud, et naistel, kel pole lapsi või kes saavad lapse kõrgemas eas, on veidike suurem rinnavähki haigestumise risk.

Liigne alkoholi tarbimine. Alkohol võib mitmeid haiguseid ja probleeme tekitada, kuid paljud ei tea seda, et alkoholiga liialdamine võib suurendada rinnavähi riski.

Suitsetamine. Suitsetavatel naistel on suurem risk rinnavähki haigestuda, sest nad puutuvad kokku toksilise metalli kaadmiumiga. Uuringud on näidanud, et sigaretisuitsus olev kaadmium on seotud rinnavähi tekkimisega. Risk on suurem siis, kui naine alustas suitsetamist väga noores eas.

Parabeenid. Milline naine ei armastaks oma kosmeetikatooteid? Aga kas teadsid, et deodorantides, šampoonides, kehakreemides ja kosmeetikas leidub parabeene, mis võivad suurendada rinnavähi riski?

Öötöö. Mitmed uuringud on näidanud, et naistel, kes on üle 30 aasta öistes vahetustes töötanud, on kaks korda suurem oht haigestuda rinnavähki, kui päevases vahetuses töötavatel naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles