Põhjuseid, lisaks rasedusele, miks menstruatsioon võib hilineda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksuaalselt aktiivsed naised võivad aeg-ajalt silmitsi seista murega, kas nende mensutratsioon algab õigel ajal, jääb paar päeva hiljaks või on mõni kuu, kui menstratsiooni pole üldse. Lisaks rasedusele on aga mitmeid põhjuseid, miks mensutratsioon võib hilineda.

Muutused rutiinis. Kas alustasid hiljuti uuel töökohal? Pead varem ärkama kui enne? Plaanid pikemale puhkusele sõita? Su kehal võib kuluda aega, et muutustega kohaneda ning on täiesti normaalne, et uue elurütmi tõttu võib mensutratsioon ära jääda, kirjutab The Stir.

Stress. Emotsioonid, eriti stress võivad oluliselt mõjutada mensutraaltsükli regulaarsust. Ja kui sa oled stressis sellepärast, et mensutratsioon on hilinenud, siis muretsemine võib «päevi» veelgi enam hilinema panna.

Haigus. Kui sa oled haige parajasti sel ajal, kui sul peaks ovulatsioon olema, siis haiguse tõttu võib ovulatsioon edasi lükkuda. Kui ovulatsioon hilineb, siis hilineb ka mensutratsioon. Kui mensutratsioon hilineb, siis meenuta, kas viimasel paaril nädalal on sul tervisega probleeme olnud?

Ravimite võtmine. Uute ravimite võtmine või ravimikoguse muutmine mõjutab kogu keha, kaasa arvatud menstruaaltsüklit - seetõttu tulekski alati günekoloogile rääkida, milliseid ravimeid sa parajasti võtad.

Kaaluprobleemid. Olulised muutused kehakaalus võivad ovulatsioonitsüklit mõjutada. Ala- või ülekaalulised naised võivad mõnikord kogeda menstruaaltsükli kõikumisi. Kui su menstruaaltsükkel on väga kõikuv või pole sul üldse «päevi», siis see võib viidata mõnele tõsisemale terviseprobleemile.

Liigselt treenimine. Kas oled iga päev pärast tööd trennis käinud? Treenid pikamaajooksuks? Kui oled hiljuti hakanud intensiivsemalt trenni tegema, võib su menstruaaltsükkel segamini minna.

Valearvestus. Keskmiselt on mensturaaltsükli pikkuseks 28 päeva, aga paljude naiste tsüklid on pikemad või lühemad ning nad ei märgi seda korrektselt üles. Seega võib juhtuda, et «päevad» tegelikult ei hiline, vaid sa ootad neid valel ajal. Lisaks on paljude naiste menstruaaltsükkel ebaregulaarne, kuid nad ei pane seda tähelegi. Kui sul ühes kuus on «päevad» oodatust natuke varem, siis võib juhtuda, et järgmisel kuul need veidike hilinevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles