Imeline emadus – müüdid ja tegelikkus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir/ScanPix

Enne, kui sul lapsed sünnivad, tead väga täpselt, kuidas midagi peaks toimuma ning kuidas lapsi kasvatada. Sinu lapsed ei hakka kunagi avalikus kohas jonnima, nad ei löö oma eakaaslasi ning jäävad igal õhtul õigel ajal magama. Sinust saab läbi aegade kõige parem lapsevanem.

Siis aga juhtub midagi, mille tõttu sa oma imelised võimed kaotad. Sa saad lapsed. Tõepoolest, mõtle selle peale: kas laste kasvatamine on mingilgi määral selline, nagu sa ette kujutasid? Ilmselt mitte. Siin on emaduse kohta mõned levinud müüdid ja tegelikkus, kirjutab The Stir.

Uneaeg

Müüt: lapsed on mõnusasti sarnastes pidžaamades, hambad ilma igasuguse draamata pestud ja nad kuulavad vaikuses, kui sa neile unejutuks «Pöial-Liisit» loed.
Tegelikkus: frustratsioonipisarad sinu silmis. Lapsed hüppavad voodi peal, neil on jalas vaid aluspüksid. Ärme hammastepesust üldse rääkima hakka.

Kodutööd

Müüt: lapsed tulevad koolist ning avavad kohe oma seljakotid, et agaralt kodutööd ära teha, sest nad teavad, et enne töö ja alles pärast lõbu.
Tegelikkus: kui viid lapsi hommikul autoga kooli, lõpetab vanem laps noorema matemaatikaülesandeid.

Koduloomad

Müüt: koduloomad õpetavad lastele vastutustundlikkust.
Tegelikkus: õhtul kell kümme oled sina see, kes vihma käes koeraga jalutab, samal ajal kui lapsed on (loodetavasti) voodis.

Toidukorrad

Müüt: kodused toidud, mille kõrval on palju juurvilju.
Tegelikkus: lapsed nõuavad söögiks kalapulki. Jälle.

Majapidamistööd

Müüt: sinu käsutuses on tasuta lapstööjõud!
Tegelikkus: kulutad palju aega ja energiat selleks, et veenda last oma tuba koristama. Tunduvalt lihtsam on see ise ära teha.

Väljas söömas käimine

Müüt: lapsed istuvad viisakalt ja kenasti laua taga, täpselt nii nagu koduski.
Tegelikkus: sulle meenub, et lapsed ei istu ka kodus rahulikult laua taga. Nad on pisikesed, hullumeelsed inimesed, kellele meeldib karjuda ja jonnida.

Aeg üksi olemiseks

Müüt: sinust ei saa kunagi sellist ema, kes ei võta aega, et oma patareisid laadida. Mõnikord on vaja lastest eemale saada, see on täiesti normaalne.
Tegelikkus: sa ei mäleta viimast korda, mil said üksinda tualetis käia.

Rahulolu

Müüt: emaks olemine on kõige suuremat rahuldust pakkuv roll elus.
Tegelikkus: emaks olemine ongi kõige suuremat rahuldust pakkuv roll elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles