Väärt nippe, kuidas vältida liigset kulutamist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuu lõpus ei tohiks tekkida mõistmatust, kuhu jälle raha kadus. Kui tabad end järjekordselt nuputamast, mis sa valesti tegid, oleks aeg oma harjumusi muuta. 

Mõnel on väga raske laristamisest hoiduda isegi siis, kui võimalused on eriti napid. Kahtlemata vajavad harjumused muutmist, kui sissetulekud mingil põhjusel järsult kahanevad. Olukorra parandamiseks loe alljärgnevaid nõuandeid, mille abil saad piirata arutuid kulutusi ja raha kokku hoida, õpetab moneyliving.com.

Pane paika eelarve ja majanduslikud eesmärgid

Kõige halvem on see, kui sul pole isegi ülevaadet arvetest, mille eest pead järgneva kuu jooksul tasuma. Koosta kuu eelarve juba enne järgneva kuu algust. Pane kirja kõik teadaolevad kulud ja tulud.

Pane kõik kulutused kirja

Kui sul on kombeks hoida taskus sularaha, siis läheb see ilmselt märkamatult käiku, sest päeva jooksul tuleb ikka ette põhjusi selle kulutamiseks. Pane kirja kõik kulud, ka kõige väiksemad, et saaksid tagantjärele paremini aimu, milliste mõttetuste peale sa oma raha kulutad.

Ära kanna krediitkaarte niisama kaasas

Krediitkaart ei «näe välja» nagu raha, nii lihtne on seda teenindajale andes unustada, kui palju pangakontol täpselt raha vähemaks jääb. Kui sa just ei lähe teadlikult suuremat ostu tegema, siis ära kanna krediitkaarti endaga kaasas. Juhul kui sul on sularahaga kergem ringi käia, on soovitatav hoida endaga kaasas täpselt nii palju sularaha kui sul konkreetsel päeval vaja on.

Räägi säästmisest oma perele ja sõpradele

Majanduslike raskuste ajal, mil pead oma elu oluliselt muutma, tuleks sellest rääkida ka oma sõpradele ja pereliikmetele, et nad oskaks sulle toeks olla. Väga raske on endale kindlaks jääda, kui teised ei arvesta sellega, et sa ei saa lõbustuste eest nii palju välja käia kui nemad.

Väldi emotsioonioste

Täpselt samuti nagu ei soovitata tühja kõhuga toidupoodi minna, ei tohiks ka masendunult ja kurva tujuga poodi minna. Sel hetkel võib tunduda, et just need uued kingad või too kaunis serviis teevad tuju paremaks. Kodus tabab aga kurb reaalsus, et neid asju pole tegelikult vaja ning tuju on veel halvem, sest raha läks raisku.

Ära allu laste jonnile

Väga raske on vaadata lapse kurba nägu, kui ta poes midagi lunima hakkab. Ära lase end haneks tõmmata, tal pole vaja nii palju mänguasju ja iga päev ei pea ka maiustusi sööma.

Ära võrdle end naabritega

Sõber ostab endale ilusad kingad ja sina tahad ka. Naaber ostab uue auto, sina tahad ka. Kadedusel pole mitte mingit mõtet, kui sa tahad säästa, pead endale kindaks jääma. Asjad ei tee sind õnnelikuks – sellistel hetkedel tasub läbi mõelda, mis on sinu elus head. Kindlasti pole need esemed.

Eelarves püsimine

Eelarve pole kivisse raiutud, sa saad oma olukorda veelgi parandada, kui katsud iga kuu järjest rohkem raha säästa. Sorteeri kappe ja vaata, millised kasutuna seisma jäänud asjad saaksid maha müüa. Järelejäänud raha pane säästukontole või investeeri parema tuleviku tarbeks.

Tarbimisharjumuste muutmine nõuab meelekindlust ja eelkõige tugevat tahet oma elu muuta. Et kulusid vähendada, pead sa esiteks mõistma, kuhu raha kaob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles